Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta: Hit flyttar folk

Det är inte ovanligt att länsborna packar sin väskor och möbler för att flytta över gränsen, men att man passerar flera gränser i samma flyttbuss är inte särskilt vanligt.

Annons

Klicka på de olika markeringarna i kartan för att se detaljer om flyttning till och från länets tolv kommuner.

Det handlar om kommungränser. Statistik från förra året visar att om en länsbo bestämmer sig för att gräset verkar grönare i grannkommunen så räcker det oftast för att börja packa flyttkartongerna. Hur gräset är ett par kommuner bort är däremot sällan intressant, om man inte har tänkt sig att flytta till ”storstaden” Örebro.

Örebro favoritdestinationVarenda länsväg tycks vara full av flyttbussar på väg till Örebro. Det är bara två kommuner där Örebro inte är favoritdestination för en flytt över kommungränsen. En degerforsare väljer nämligen allra helst att bosätta sig i Karlskoga och för dem som lämnar Ljusnarsberg är både Ludvika och Lindesberg intressantare.

Nu finns det ju en del örebroare som också har hittat bra skäl att lämna hemkommunen. Här stämmer dock inte teorin om det så lockande gröna gräset nästgårds, men däremot följer man trenden att flytta till större städer, nästan. Favoritstaden är nämligen Stockholm och Göteborg är trea. Överraskande tvåa och trendbrytare är Kumla.

Av dem som lämnade Örebro förra året var det många fler som valde att slå sig ned på Närkeslättens gyllene skostad framför Västkusten pärla.

Det var dessutom fler Örebroare som blev kumlingar än tvärtom. Det är ovanligt då Örebro annars har en grym plusstatistik på länskommunerna.

Minus för länetTittar man totalt på hela länet verkar det dock som att svenskarna är mindre intresserade av Örebro län än vad örebroarna är av landet i övrigt. Vi fick hit 6 951 nya länsbor förra året, men det var 7 212 som valde att byta län.

Utomlands verkar man dock inte har några bekymmer med att passera gränser för att få komma till Örebro län. Det var 837 Karl-Oskar och Kristina som gav sig av förra året men samtidigt kom det hit 2 103 Jawad och Ban.

Mer läsning

Annons