Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kartläggning: Så arbetar stora skattebrottslingar

Skatteverket storsatsar just nu på att komma åt organiserad ekobrottslighet genom att driva in obetalda skatter.
NA har kartlagt rollerna i den organiserade skattebrottsligheten.

Annons

I vår region har privatpersoner och företag krävts på mer än 420 miljoner sedan projektstarten 2009. Det skulle i runda slängar räcka till 800 lärartjänster.

Att skaffa sig ett företag för att begå brott kan löna sig. Så länge man inte åker fast, förstås. Det handlar om skattebrott – det i särklass vanligaste ekobrottet.

I vår region har privatpersoner och företag krävts på mer än 420 miljoner sedan projektstarten 2009. Det skulle i runda slängar räcka till 800 lärartjänster.

Granskning i Nerikes AllehandaNA inleder i dag en artikelserie om männen bakom skattebrotten och utredarna som jagar dem. I dagens tidning kan du bland annat läsa en kartläggning av rollerna i den organiserade skattebrottsligheten, och om Örebroföretaget som sålde pallar för mångmiljonbelopp med hjälp av osanna fakturor och fejkade beställningar.

Läs artikelserien i sin helhet i pappersutgåvan av NA eller köp den digitala versionen  av dagens tidning.

Rollerna i den organiserade brottsligheten:

OrganisatörenHar en huvudroll i de storskaliga skattebrotten. Är oftast en man som inte sällan samarbetar med andra organisatörer i ett nätverk.

MålvaktenKan vara en utslagen person som för några ynka hundralappar tar på sig det juridiska ansvaret för ett bolag som någon annan tömmer på tillgångar, innan bolaget försätts i konkurs med stora skatteskulder. Det finns också mer kvalificerade målvakter, så kallade brandväggar som är etablerade i samhället. För att försöka undgå eget straffansvar säljer de bolaget till en ny målvakt, som i sin tur säljer det vidare. ”Lönen” kan variera från några hundralappar till 100 000 kronor i månaden, det beror på vilken typ av målvakt det handlar om.

GångareHjälper till med att omvandla vita pengar på ett konto till svarta pengar i form av kontanter, som exempelvis går till svarta löner. Eftersom kontanter hanteras tillhör gångaren ofta uppdragsgivarens familj, släkt eller nära vänner. Gångare med kontakter på bank- och växlingskontor anses särskilt viktiga. De kommer lättare över stora mängder kontanter och kan göra överföringar relativt riskfritt. Gångare som inte är lika betrodda skjutsas oftast till olika växlingskontor. Där får de ta ut kontanter som en vakt eller chaufför sedan tar hand om direkt.

FakturaskrivarenKan ha en storskalig produktion av osanna fakturor, utställda av flera olika bolag. Eller en mindre verksamhet där han också fungerar som gångare och tar ut kontanter. En företagare som behöver en osann faktura kan också sköta detta helt själv.

Administratören och bokförarenSkapar ordning och reda i verksamhet där det förekommer svarta löner och osanna fakturor. Kan vara släkt med uppdragsgivaren eller professionell och känd i den kriminella miljön för att hjälpa flera olika nätverk.

LöneutbetalarenVita löner som sätts in på ett konto sätter spår, så när svarta löner ska betalas ut kontant måste någon anlitas för att lämna över lönekuverten. Det kan till exempel vara en arbetsledare som anställt svartarbetarna. Lönerna betalas oftast ut på eller nära arbetsplatsen. Träffas man istället på allmän plats anlitas oftare kriminella grupper med stort ”skrämselkapital”. Allt för att avskräcka från rån.

Vakten/indrivarenInte bara gångarna har med sig vakter från kriminella grupper när de hämtar ut kontanter. Även när svarta löner ska betalas ut kan vakter anlitas som skydd mot rånrisken, eller när obetalda skulder ska drivas in.

KontaktförmedlarenHar en nyckelfunktion. Kan ha varit med länge, känner många i sin bransch och har bevisat sitt värde genom att ha tipsat om lämpliga personer som är beredda att medverka till skattebrott. Kan tjäna pengar på sin verksamhet men kan också förmedla kontakter för att få status och anseende. Är ofta en social person som är duktig på att bygga personliga nätverk.

InsidernKan finnas på stora seriösa bolag som redovisar och betalar sina skatter och avgifter. Kan vara platschefer på större byggföretag som kan mutas till

att ta in en specifik underentreprenör, fast de vet att det handlar om svart arbetskraft. Kan också vara kassapersonal på banker och växlingskontor eller andra personer med expertkunskap som fungerar som rådgivare.

Bolagsförmedlare eller mäklareSkattebrott sker nästan alltid med hjälp av bolag. I mer omfattande skattebrott byts bolagen ofta ut, därför krävs en strid ström av nya bolag. Bolagsförmedlaren förmedlar ett färdigt bolag till en viss kostnad och annonserar i bland efter bolag att köpa upp. Säljare kan vara företagare som vill få hjälp att avveckla en verksamhet som börjat gå dåligt och som därför låter förmedlarna ta över företaget för en blygsam summa. Det finns till och med förmedlare som lyckats köpa upp bolag som haft ett bokslut som visat goda resultat och som därför är kreditvärdiga.

Mer läsning

Annons