Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidnappade barn: Alla döms till villkorligt

Utklädd i peruk kidnappade morfadern sitt barnbarn som farmodern höll i sin famn.Ytterligare tre släktingar, varav en var barnets mamma, åtalades för bortförandet. Nu döms alla till villkorlig dom med samhällstjänst.

Annons

Efter att rättegången mot de fyra personerna avslutats den 5 september yrkade åklagaren på fängelsestraff för samtliga.

Fyra personer, varav barnets mamma, morföräldrar samt ytterligare en släkting åtalades för olaga tvång efter en infekterad familjesituation där barnets pappa hade tagit med sig parets bebis till sin mor i en by i Örebro län under midsommarhelgen 2012.

De fyra åkte då alla upp för att hämta hem barnet – och med våld tog de med sig bebisen och åkte därifrån. Vid tillfället är det klarlagt att morfadern dessutom bar peruk. Vid gärningen ska farmodern ha ådragit sig svalgskador efter att någon tvingat in ett finger i hennes mun. De skadorna har också styrkts av rättsläkaren.

I dag meddelade Örebro tingsrätt domen mot de fyra personerna. Samtliga döms till villkorlig dom med samhällstjänst. Men om fängelse hade valts som påföljd skulle det motsvarat mellan ett fängelsestraff på sex månader.

Morfadern och mormodern döms till villkorlig dom med samhällstjänst 160 timmar för olaga tvång och medhjälp till egenmäktighet med barn. Barnets moder döms till villkorlig dom med samhällstjänst 160 timmar för olaga tvång och egenmäktighet med barn. Tingsrätten anser att det motsvarar sex månaders fängelse om fängelse hade valts som påföljd för de tre. De ska också betala skadestånd på 5 000 kronor var till barnets far.

Ytterligare en släkting döms för olaga tvång och får villkorlig dom med samhällstjänst 140 timmar, något som enligt rätten motsvarar fem månaders fängelse.

Rätten skriver bland annat att farmoderns uppgifter varit till central betydelse för styrkan i åklagarens bevisning. Tingsrätten konstaterar gärningen är bevisad och att morfadern, mormodern och barnets mamma i samförstånd med våld har tvingat till sig barnet. Vidare konstaterar rätten att våldet varit att likna vid misshandel. 

Mer läsning

Annons