Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kilsbergsvargen finns i länet

Den så kallade Kilsbergsvargen från Idre, och den hanne som slagit följe med henne, och som för en dryg vecka sedan sattes ut i Karlsborg i Västra Götaland befinner sig för närvarande i Örebro län enligt Naturvårdsverket som följer vargparet med hjälp av GPS-sändare.

Annons

– Syftet med att förse vargarna med GPS-sändare är att se om de fortplantar sig i vår. Batterierna måste fungera under lång tid och räcka över sommaren. Det gör att Naturvårdsverket kommer att följa positionerna en gång i veckan eller varannan vecka för att spara batterier, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Går inte att säga

Om vargparet är på väg tillbaks till Idre går dock inte att säga.

– Nej, även om de har gått norrut just nu så kan de vara på väg åt vilket håll som helst. Hittar dom ett ledigt revir så stannar de nog där.

– Men vi kommer därför att redogöra för vargarnas rörelser i stora drag fram till den tidpunkt för när vargtikar brukar få valpar.

Naturvårdsverket kommer också att informera om var vargarna bildar revir, om och när de gör det.

Andra vargar i området

I området i Örebro län där de flyttade vargarna rör sig just nu finns det enligt Naturvårdsverket också andra vargar som inte är märkta. Det utgör därför inte, enligt Naturvårdsverket, något särskilt skydd för tamdjuren i området att offentliggöra de flyttade vargarnas positioner. För att skydda tamdjur bör man vidta andra åtgärder som till exempel att sätta upp rovdjursavvisande stängsel.

Mer läsning

Annons