Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klädinsamling kan vara bluff

En lapp i brevlådan uppmanar att skänka kläder till utvecklingsländerna. Avsändaren går dock inte att lokalisera. Det är en varningssignal, tycker både polis och Frivilligorganisationernas insamlingsråd, FRII.

Annons
Tord Ström i Sörby reagerade på lappens dåliga svenska och bristande kontaktuppgifter.– Det är möjligt att det är okej, men jag tycker inget av det som står på foldern ger förtroende, säger han.

Det man vill skänka ska ställas utanför dörren i en plastpåse. Under torsdagen ska påsarna hämtas upp och till slut hamna hos behövande.

Det är inte att avsändarna vill hjälpa människor i u-länderna genom att samla in kläder och andra avlagda prylar som har väckt reaktioner hos boenden i Sörby.

Det är när de har velat läsa mer om organisationen som misstankarna har kommit. Mobilnumret som är angivet går nämligen inte att komma fram till. Det har också hänt att folk har fått in virus i sina datorer när de besökt hemsidan.

Tord Ström i Sörby reagerade direkt när han såg lappen. Dels att det inte gick att ta kontakt och dels att texten var skriven på dålig svenska med många felstavningar.

– Det är möjligt att det är okej, men jag tycker inget av det som står på foldern ger förtroende. Jag tycker inte att man ska skänka till dem som utnyttjar folks givmildhet, säger han.

Tord Ström tycker att det är viktigt att ta reda på att mottagarna är seriösa innan man bidrar till insamlingar.

Just seriositet och den etiska aspekten arbetar FRII med. Intresseorganisationen värnar om givarnas förtroende och god kvalitet av insamlingsarbete.

– Insamlade kläder omvandlas ofta till pengar. Organisationen borde ha ett kontrollerat insamlingskonto, ett 90-konto, säger Erik Zachrison, FRII:s generalsekreterare.

FRII har en så kallad varningslista på organisationer som saknar 90-konto.

– De spelar utanför spelplanen så att säga. Det är inte olagligt, men oetiskt.

For-help står inte med på listan, men Erik Zachrison känner igen namnet och gissar att anonymiteten tyder på att det finns något att dölja.

– Jag skulle vilja avråda folk att ge kläder till dem eftersom det är anonymt. Jag tycker att det ska finnas en adress.

Polisen i Örebro känner inte till lapparna. Mats Nylén, pressansvarig, konstaterar dock att det inte är förbjudet att be om saker. Däremot kan det röra sig om vilseledande information.

– Då skulle det kunna vara bedrägeri eller bedrägligt beteende, säger han.

Mats Nylén tycker det är viktigt att man är vaksam och därmed ser till att ett eventuellt brott inte begås.

– Den enskilda har ett stort ansvar att inte låta sig luras, säger han.

Fakta

Frivilligorganisationernas insamlingsråd, FRII, är en intresseorganisation och har 110 medlemmar. Sveriges alla stora insamlingsorganisationer är med.

Medlemmarna ska följa vissa kvalitetskoder.

FRII jobbar för etisk insamling och har tagit fram ”Givarnas rättigheter” för att förtroende ska finnas parterna emellan. Exempelvis handlar det om att organisationen ska kunna svara på frågor samt att givaren ska kunna vara säker att pengarna används till rätt ändamål.

FRII ger tips på saker att tänka på innan man bidrar till insamlingar. Några exempel är att se till att 90-konto finns (inte 91, 92 eller liknande), att telefonnumret fungerar och adress anges.

Källa: www.frii.se

Mer läsning

Annons