Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassmarkör hämta tidigt

Många föräldrar känner en stark press att hämta tidigt från dagis. Var tredje kan dessutom inte jobba heltid på grund av förskolans öppettider.

Annons

Att hämta tidigt tycks ha blivit en klassmarkör. Över hälften av drygt 800 tillfrågade i en undersökning från fackförbundet Kommunal känner press att hämta sina barn tidigt på förskolan. Var fjärde känner press att hämta senast klockan fyra och över hälften att hämta före halv fem.

Vanligaste orsaken, som nästan varannan förälder uppger, är dåligt samvete för att ”alla andra” barn blir hämtade tidigt. Men även snäva öppettider och upplevd låg kvalitet på barnomsorgen spelar in.

– Jag känner tyvärr igen den hetsen, många ser det som ett mått på att man är en bra förälder att barnen har så korta dagar som möjligt på dagis, säger Rebecka Edgren Aldén, debattör och författare till boken Skriet från kärn-familjen.

Var tredje i undersökningen uppger också att man inte kan jobba heltid med de öppettider förskolorna har.

– Nästan en miljon människor arbetar på tider utanför kontorstid. Om vi förväntar oss service dygnets alla timmar måste vi också vara beredda att utöka barnomsorgen på kvällar, nätter och helger, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Hon varnar för stora samhällsekonomiska konsekvenser. Den genomsnittliga förvärvsfrekvensen bland Kommunals medlemmar är ungefär 84 procent. Hälften av alla medlemmar – 250000 – jobbar deltid.

– Alla dessa personer tjänar väldigt mycket mindre pengar och betalar mindre i skatt än vad de skulle kunna göra.

Det dåliga samvetet över att hämta sent kan också vara en konsekvens av att bemanningen minskat och barngrupperna ökat. Fortfarande är det lite skamligt att använda barnomsorgen i för stor utsträckning, säger Annelie Nordström.

– Det har nästan blivit finare att ha en outbildad barnflicka hemma.

Mer läsning

Annons