Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal chef döms för ofredande av exmake

En kvinna som är enhetschef inom en kommun i Örebro län, döms för att under lång tid ha ofredat sin förra make och hans nya kvinna.

Annons

Hon ska ha ringt, skickat sms, sänt diverse paket och följt efter paret. Örebro tingsrätt dömer henne till villkorlig dom och 17 000 kronor i böter. Paret har sagt att de kände sig ständigt förföljda och att förra hustrun följt efter i bil till mannens arbete, till hemmet, på fotbollsmatcher, vid butiksbesök och då paret var ute och roade sig. Hon ska också ha skickat kränkande sms.

Mannen och kvinnan säger att de upprepade gånger uppmanat henne att sluta men att trakasserierna ändå fortsatt.

Den åtalade förnekar att det gått till som förre maken och kvinnan sagt. Hon säger att hon ibland tagit kontakt men att det inte varit något konstigt med de kontakterna. Hon anser att mannens nya försökt hindra kontakten mellan henne och exmaken. Vid rättegången uppgav hon också att hon på väg till jobbet råkar passera förbi den andra kvinnans bostad.

Örebro tingsrätt anser att de båda anmälarna gjort ett mycket trovärdigt intryck och lämnat detaljerade berättelser. Domstolen menar att det de sagt också får stöd av bevisningen i målet.

Den åtalade anses däremot ha varit svävande i sina uppgifter och ändrat flera gånger. Rätten påpekar att sms-meddelanden som finns i bevisningen motsäger hennes berättelse. Tingsrätten dömer för ofredande och framhåller att brottsligheten pågått lång tid och innehållit personlig förföljelse av de båda som utsattes.

Rätten anser att de intensiva ofredandena gör att straffvärdet ligger på fängelsenivå. Men domstolen, med Emöke Bodoni Aldenmark som ordförande, väljer att stanna vid villkorlig dom och böter. Kvinnan ska också betala skadestånd på 7 000 kronor vardera till mannen och kvinnan.

Mer läsning

Annons