Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunernas upplägg avsimundervisningen

Enligt Skolverkets kursplan ska alla elever vara simkunniga i slutet av årskurs 5. Med det menas att man ska ha god vattenvana, vara trygg i vatten, hantera nödsituationer och kunna simma 200 meter varav 50 på rygg. Eleven ska också ha grundläggande kunskaper om bad-, båt- och isvett.

Annons

Varje kommun och skola har egna upplägg om hur undervisningen och kraven ser ut innan det slutgiltiga vattenprovet i femman. NA har tagit reda på hur simundervisningen ser ut i länets kommuner.

HALLSBERG

Hallsbergs kommun ut-nämndes 2008 till Årets simfrämjarkommun.

Simundervisningen på Allébadet är planerad av simlärare tillsammans med skolans personal.

Simkraven är uppdelade i två steg. Under årskurs 2 ska eleverna kunna hoppa i vattnet och sedan simma 25 meter. Det slutliga simprovet sker i femman. Simlärarna kontrollerar elevernas simkunnighet läsåren innan, alltså i ettan respektive fyran. De som inte uppfyller kraven erbjuds gratis simskola.

LAXÅSimundervisningen sker sedan många år på Allébadet i Hallsberg. Laxå har också sagt ja till Hallsbergs handlingsplan.

ASKERSUNDFrån och med i höst kommer även Askersunds skolelever ha sin simundervisning i Hallsberg.

ÖREBROI Örebro åker skolorna till olika bad. Simkraven för de lägre årskurserna kan skilja sig åt från skola till skola. Örebro Simallians gör, på bekostnad av kommunen, ett vattenprov på den allmängiltiga simkunnigheten på kommunens samtliga fyror och femmor. De som inte blir godkända erbjuds vidare simundervisning. Trots att simkraven är inskrivna i läroplanen tar inte alla skolor sina elever till vattenprovet. Förklaringen kan vara ont om tid, prioritering av andra skolämnen eller brist på skolpersonal som kan följa med, meddelar Örebro Simallians.

KUMLASimundervisning förekommer i varje årskurs. Den kommunala handlingsplanen säger att man ska vara simkunnig redan i årskurs 3. Då görs ett simtest, de barn som inte uppfyller kraven erbjuds fortsatt simskola i Kumlahallen.

LEKEBERGSimskola sker utomhus på Sannabadet och på Gustavsvik i Örebro där Lekeberg tillhandahåller egna simlärare.

NORAIdrottslärarna och simlärarna i Nora simhall har gemensamt tagit fram en läroplan. Från förskoleklass till nionde klass får alla elever sju schemalagda simtillfällen per läsår. Under varje årskurs utökas kraven.

Extra simträning är möjlig, i mån av tid och pengar, för de elever som behöver.

LJUSNARSBERGSkolornas simundervisning sker i simhallen på Gillersklack. I årskurs 1 har eleverna bad och lek. Simundervisningen börjar i tvåan. Uppföljning av de olika simkraven sker efter hand upp till årskurs 5.

LINDESBERGSkoleleverna åker från och med årskurs 2 till Energikällan. För varje årskurs blir simundervisningen mer avancerad. Exempelvis ska eleverna i fyran inte bara kunna simma 50 meter bröstsim och 25 meter ryggsim utan också flyta med kläder och flytväst i två minuter, trampa vatten i två minuter samt fria luftvägar och stabilt sidoläge.

HÄLLEFORS

Har ingen simhall, undervisningen sker i Filipstad. Inga vidare uppgifter.

DEGERFORSInga uppgifter.

KARLSKOGAInga uppgifter.

Mer läsning

Annons