Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnad för vårdhunden Melinda: En halv miljon

Vårdhunden Melinda tycks ha blivit en dyr historia för Hällefors kommun. Kostnaderna har hittills landat på drygt en halv miljon kronor för hunden - som köptes in utan politiska beslut, rapporterar 24i.se - Det är en katastrof säger omsorgsnämndens ordförande Christina Johansson till sajten.

Annons
I februari besökte några vårdhundar från vårdhundskolan i skånska Brösarp Hällefors kommun.

Omsorgsförvaltningen i Hällefors brottas med stora underskott och har satt in åtgärdsprogram. Men trots det valde de att starta ett dyrt vårdhundsprojekt, skriver sajten 24 i Bergslagen. Förutom kostnaden på 10 000 kronor för cockerspanieln Melinda har omsorgsförvaltningen bjudit in föreläsare och skickat flera personer på utbildning på Vårdhundsskolan i skånska Brösarp. Utbildningar som kostat 45 000 kronor per person.

Personal har även besökt temadagar i Stockholm och köpt in litteratur om vårdhundar. Projektkontot ligger på drygt 300 000 kronor, enligt 24i. Men enligt källor till sajten har kostnaden landat på cirka en halv miljon – hittills. Men politikerna i Hällefors var aldrig med och beslutade om projketet. De informerades inte heller. 

– Det är en katastrof. Att ha vårdhundar i verksamheten kanske inte är fel, men är det en kommunal angelägenhet. Varför har man inte sökt samarbete med någon hundförening som exempel? säger Christina Johansson till 24i och fortsätter:

– Nämnden har inte fått information och har inte fattat några beslut kring det här. Här har man helt klart klivit över sina befogenheter.

Även kommunchefen Hans

Karlsson skakar på huvudet åt projektet:

– Vi känner till det här. När vi nu går igenom materialet visar det sig att något beslut aldrig fattats. Man har spenderat pengar man inte har, säger han. 

Fotnot: I en första version hette hunden Mums, men enligt sajten 24i.se är det korrekta namnet på cockerspanieln Melinda. 

Mer läsning

Annons