Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig explosion skakade hus

Vid 17:30-tiden kunde Bofors Test Centers vd Stefan Krol bekräfta att den smäll som hörts och känts i stora delar av Närke kom från deras skjutfält. - Det var vi, smällen kom från vår brandplats.

Annons
Varningsskylt, Saab Bofors Test Center, Bofors skjutfält.

Det handlar om gammal och felkonstruerad dynamit som skulle eldas upp. Bofors eldar ungefär 1200 ton sprängämnen varje år, och var tredje är händer det att det går till detonation istället för att bara brinna upp.

- Det är enda sättet att ta vara på det, säger Stefan Krol.

Ämnena eldas i stora stålkar. Mängden beror på vilken typ av sprängämne som ska eldas – allt ifrån 60 kilogram till 2 ton.

- I det här fallet handlar det om ungefär 500 kilogram som eldats, men det har brunnit i ungefär 20 minuter innan det small så det är inte mycket som detonerat.

I normala fall hörs det inte utanför skjutfältet och varför det blivit en så kraftig explosion i dag kan Stefan Krol inte svara på.

- Varför det hörts så långt förstår jag inte, men vi ska utreda saken närmare imorgon när det blivit ljust igen.

Samtidigt ska eldningsplatsen återställas och delar av eldningskaret letas upp och samlas ihop. Stefan Krol påpekar att ingen person kommit till skada. Brasorna förbereds på eldningsplatsen, och fjärrtänds sedan. Ingen personal finns inom ett område på 1000 meter från brasorna när de tänds. Eldningen övervakas sedan med hjälp av kameror.

- Vi fick en liten förvarning om att det kunde vara hos oss det small. En av kamerorna slutade nämligen fungera klockan 14.32.

Eldningen måste ske ovan jord, då Bofors inte har tillgång till någon gruva att elda i.

- Det finns ett ställe i Norge där man eldar i en gruva, men vi har ingen sådan så vi måste elda som vi gör nu.

Han vill samtidigt be om ursäkt till dem som störts av smällen. Normalt får Bofors inte utsätta omgivningen för högre ljudnivåer än 100 dB, men Stefan Krol medger att det nog blev högre än så i dag och att en utredning ska visa hur högt det faktiskt small.

- Jag beklagar bullerstörningen. Det är inte så bra, men tyvärr sådant som händer ibland. 

Ett vittne NA talat med kände hur hela huset rörde på sig i samband med explosionen:

- Det kom en kraftig tryckvåg mot mig och huset skakade. Jag vet ännu inte om det blivit några skador på det. Jag har upplevt många övningar tidigare men ingen explosion som varit lika kraftig som denna.

NA har uppgifter om att explosionen känts såväl i Örebro, Garphyttan, Hallsberg som i Nora. 

Här är några vittnesmål från NA-läsare om händelen: 

Sören och Helena Hjalmarsson, Nasta Rinkaby.

”Tryckvågen som kom var riktigt otäck. Skakningarna var så kraftiga att vi gick ut och tittade om huset hade spruckit.”

"Bor i Nora. Skakade i mina fönster och mullrade. /Jimi"

"Bor mycket nära falkasjön ca 2 km. Var en kraftig explosion väldigt högljud, tryckvågen densamma tvättade bilen och min tvätthink med vatten åkte ner från bordet."

"Hejsan, bor oxå i Garphyttan (Nygatan)och drabbades av smällen, har bott här i snart 10 och har aldrig varit med om något liknande, var säker på att källaren höll på att rasa ihopp, fick panik och sprang genast till lill tjejen å kolla så att inget hänt, det var så kraftigt så att det dammade till i hela huset å allt skakade, det har aldrig varit i närheten av detta, fick ont i huvudet av tryckvågen. har svårt att tänka mig att det ens är tillåtet att dra av en så hård smäll så nära orten och utan att varna, har ej kollat ifall det blivit några skador men blir förvånad om inget hänt./ Tobias"

"Jag bor på Latorps Gård och här hördes ingen smäll men knakade/knastrade i både väggar, golv, tak och fönster! Det var riktigt olustigt! Trodde först att det hänt något uppe hos grannen på övervåningen, så jag sprang upp och tittade men det var inget som tur var."

"Bor i det sista av tre 6-våningshus i slutet av Örnsköldsgatan i Örebro. Jag satt och åt när plötsligt hela huset gungade till i ett par sekunder vid cirka 14.30-tiden. /Jens Bennysson"

"Jag bor i hälleby nästan vid närkes kil. Hela huset skakade jag blev jätterädd. Smällen kändes så kraftigt att jag var tvungen att titta ut om det var nån som kört in i huset"

"Jag och min yngsta son kände oxå av smällen rejält. Vi satt vid köksbordet hemma i Nora. Å helt plötsligt så hörde vi en kraftig smäll. Köksbordet skakade till, och det skallrade i fönsterrutorna. Jag kollade ut genom fönstrena på både fram och baksidan för jag trodde att någon hade kört in i husväggen :-) Hoppas ingen har kommit till skada.

Mvh. AnnaKarin."

"Jag hade balkongdörren öppen (Angelgatan 5) vid balkongen och helt plötsligt känner jag ett obehag som en tryckvåg och hör en svag smäll fast kraftigt ljud, och dörren som är fastlåst i sin position skakar runt ganska mycket. Jag trodde de sprängde vid Karolinska bygget där ÖBO ska bygga men tydligen var det i Kilsbergen. Vore intressant och veta hur mycket de sprängde. Henrik"

"Trodde jag blivit galen och att huset skulle falla ihop. Bor i gyttorp. Det skakade i fönster och bland hyllorna här hemma.. Många runt om i nora märkte av smällen. /Elin"

"Vi bor några km söder om Fjugesta. Vi hörde en dov smäll och kände vibrationer i huset. Som en åsksmäll precis ovanför kåken!"

Har du sett eller känt något av den kraftiga smällen? Hör av dig till NA! Mejla till [email protected] eller sms:a till 72019. Eller kommentera artikeln här. 

Mer läsning

Annons