Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av narkolepsi

Sömnsjukdomen narkolepsi ökar i rasande takt i Örebro län. De senaste åren har antalet diagnostiserade fördubblats, uppger P4 Örebro.

Annons

2008 utreddes mellan 15 och 17 fall av narkolepsi i länet. 2011 hade den siffran ökat till 42 fall. Dessutom har det visat sig att allt fler av de som utreds också har sjukdomen.

– Ja, vi har sett en klar ökning av antalet fall som remitteras till oss för utredning. Den ökningen började under 2010, blev väldigt tydlig under 2011 och har fortsatt på samma höga nivå under 2012, säger överläkare Lena Leissner på Universitetssjukhuset i Örebro till P4 Örebro.

Orsaken till den kraftiga ökningen

är ännu inte klarlagd. På sömnenheten på Universitetssjukhuset pågår en utredning om sambandet mellan narkolepsi och vaccinet mot den så kallade svininfluensan.

– Det är inte helt utrett ännu, men jag tror själv att vi har ett samband mellan pandemixvaccinationen och narkolepsidebut, även bland vuxna såväl som hos barn, säger Leissner.

Narkolepsi går inte att bota i dagsläget. Men om den är en biverkning av influensavaccinet kanske det finns hopp för de drabbade.

– Ibland är det så att medicinbiverkningar klingar av när läkemedlet går ordentligt ur kroppen, säger Leissner.

Narkolepsi

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som orsakas av en störning i de delar av hjärnan som reglerar sömn och vakenhet. Sjukdomen drabbar både kvinnor och män i alla åldrar, men oftast kommer de första symtomen redan i tonåren.

Plötsliga sömnattacker och förlust av muskelkontroll (kataplexi), som normalt endast inträffar under REM-sömn, inträffar även under vakenhet hos personer med narkolepsi.

Källa: narkolepsi.nu

Mer läsning

Annons