Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftsäsongen är här

I dag är det premiär för kräftfiske i allmänna vatten i Vättern. Men det är inte fritt fram att fiska hur som helst.

Annons

I dag klockan 17.00 är det fritt fram att fiska kräftor i allmänna vatten i Vättern. Men bara till söndag samma tid. Det berättar Martin Engström, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Örebro.

- När det gäller kräftfiske generellt är det upp till fiskerättsägarna hur man ska göra och när man ska börja och sluta. Men när det kommer till allmänna vatten som staten äger finns en viss fiskeperiod för kräftor.

Fiskeperioden för kräftor i allmänt vatten i Vättern pågår alltså från 17.00 andra fredagen i augusti till kommande söndag 17.00. Detta gäller fram till andra söndagen i september.

Varför är fisketiderna indelade på det här viset?

- Att det är belagt till helger är med hänsyn till yrkesfiskarna, men framför allt handlar begränsningarna om att det inte finns kräftor så att man kan ösa upp dem. Det här fisket är tänkt som nöje och rekreation, att man ska kunna få sig några kok kräftor. Inte att man ska kunna göra kommersiell verksamhet av det.

Vad finns det för fiskeregler?

- Kräftorna måste vara tio centimeter för att få fångas, man får använda högst sex burar per person och burarna måste vara försedda med två flyktöppningar så att de små kräftorna kan krypa ut.

Hur ser er kontroll ut?

- vi har en rätt omfattande kontroll i Vättern med en särskild tillsynsman.

Mer läsning

Annons