Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminellt mc-gäng etablerar sig i länet

Mc-gänget Mongols har etablerat sig i Hallsberg.
Enligt polisen rör det sig om en handfull medlemmar som alla begår brott.
– Vi har koll på dem, säger Örebropolisens kommunikationschef Mats Nylén.

Annons
Bild från Mongols lokal i Västerås.

Tillsammans med Hells Angels, Bandidos och Outlaws tillhör Mongols de så kallade 1-procentsklubbarna. Det betyder att man anser sig stå utanför samhällets lagar och regler.

Under förra året etablerade sig klubben i Sverige under namnet Mongols Scandinavia och finns nu i bland annat Stockholm och Västerås. Mongols Scandinavia finns även i Norge och enligt uppgift också i Finland.

Och sedan en tid tillbaka har klubben en avdelning i Hallsberg.

– Jag skulle tro att det rör sig om en handfull medlemmar. Någon eller några av dem är mer brottsaktiva än de andra, säger Örebropolisens kommunikationschef Mats Nylén.

Enligt Nylén har polisen koll på de här personerna, även om han inte vill gå in på de exakta arbetsmetoderna.

– Vi försöker på olika sätt samla på oss information om vad de gör och vad de tänker göra. Framför allt vill vi förhindra att brott begås.

Har de här personerna skapat några problem?

– Ja, men framför allt som enskilda kriminella personer och inte – som jag förstår det – som grupp.

Mats Nylén understryker att polisen i första hand ser på de här personerna som individer och inte som medlemmar i ett kriminellt nätverk.

– De är som vilka kriminella som helst. De begår olika former av brott och stör folk. Sedan kan ju steget längre fram vara att man låter andra begå brott i sitt namn så att säga. Alltså ett maffialiknande arbetssätt.

I Örebro lyckades polisen jaga bort Bandidos från stan. Många av de forna medlemmarna sitter nu i fängelse, dömda för bland annat narkotikabrott. Strategin mot Bandidos gick bland annat ut på att störa dem så mycket som möjligt.

Punktbevakar ni även Mongols?

– Ja, det är en arbetsmetod, men det är dumt av mig att säga exakt vad vi gör.

Har de någon lokal i Hallsberg?

– Det vill jag inte säga, svarar Mats Nylén.

Men enligt uppgifter från en polis som vill vara anonym saknar Hallsbergsklubben än så länge ett klubbhus. Polismannen tror dock att klubben letar efter en lämplig fastighet.

– Därför är det viktigt att alla som märker något misstänkt i samband med en fastighetsförsäljning hör av sig till oss, säger han.

Mongols har – liksom moderklubben i USA – en egen sida på Facebook, och presidenten Jonas Bergdahl har en egen blogg. Enligt polisen är det här exempel på en medveten strategi från kriminella mc-gäng. För att kunna skrämma folk till lydnad gäller det att synas och höras.

Polisen är därför inte alltför intresserad av att prata om Mongols och de andra mc-gängen.

– Det tjänar inte vår sak att ge de här grupperna mer uppmärksamhet än nödvändigt, konstaterar Mats Nylén.

Fakta: Mongols

Mer läsning

Annons