Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Inte lätt starta eget i politiken

Nya partier får lätt en stökig start.
Frågan är om Sverigedemokraterna har haft det extra bråkigt och vad det i så fall beror på?

Annons

I valet 2006 tog sig Sverigedemokraterna in i landstingsfullmäktige och i åtta kommunfullmäktige runt om i länet.

I september är det dags för val igen. Hur har partiet lyckats leva upp till väljarnas förväntningar?

Arbetsron har det varit si och så med eftersom de interna striderna inom länets Sverigedemokrater har avlöst varandra sedan förra valet.

Konflikterna blir extra tydliga på de poster som innebär ersättning i pengar. David Kronlid har varit Sverigedemokraternas oppositionsråd i landstinget hela mandatperioden.

Posten betyder rätt till en politisk sekreterare. Men att få till ett fungerande samarbetet med den sekreteraren har visat sig svårt.

Efter valet 2006 fick Lars Flemström förtroendet att bli politisk sekreterare.

Det slutade med att han uteslöts ur partiet efter ett år på posten.

Den betydligt yngre Robert Boström trädde in i hans ställe. Men samarbetet började gnissla efter en tid.

Han vill inte kommentera vad som egentligen hände, men på sin blogg skriver han den 17 januari i år:

”Jag har tröttnat på att vara politiker. Jag har tröttnat på diverse partistrider, konflikter och fjäskande idioter som går över lik för makt och ersättningar. ”

Magnus Ingwall, vice ordförande i länet, menar att det är oklart vad Boström menar med det. I stället skulle anledning till avhoppet vara att Robert Boström hade svårt att passa tider.

I november utsågs Lennart Johansson till ny politisk sekreterare. Han valdes också till ordförande i kommunföreningen i Örebro.

Snart visade det sig att han och David Kronlid inte drog jämt. På det senaste fullmäktigemötet i landstinget väckte Lennart Johansson uppseende genom att tala emot David Kronlid från talarstolen. Partienigheten sprack med andra ord inför öppen ridå.

Någon vecka före landstingsfullmäktige hade Lennart Johansson också blivit bortröstad som ordförande för Sverigedemokraternas Örebroförening. Till ny ordförande valdes Laszlo Petrovics.

Men Lennart Johansson hävdar att årsmötet inte gick korrekt till och att han därför är sittande ordförande.

Det tillbakavisas av Laszlo Petrovics och länsordförande David Kronlid.

I dag har Sverigedemokraterna årsmöte. Det lär bland annat bli strid om vem som ska bli distriktsordförande. David Kronlid har också hotat med att vidta åtgärder mot Lennart Johansson.

Frågan är om partiet kommer att hitta någon arbetsro inför valet? Frågan är också vad det är som gör att flera av företrädarna haft så svårt att samarbeta? Drar partiet till sig en viss typ av människor eller vad handlar det om?

Svaret finns i framtiden.

Mer läsning

Annons