Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla utvalt i projekt mot nedskräpningen

Dumpningen av grovsopor går mot städkostnader på miljonbelopp. Under 2017 har därför 19 kommuner i landet, bland annat Kumla, deltagit i ett särskilt projekt för att minska nedskräpningen.

Annons
Resultaten från projektet Ren återvinning är positiva, nedskräpningen har minskat i Kumla och de andra kommunerna där aktiviteterna genomförts. Det uppgav Ulla Krohn, regionchef på Fti, när hon besökte Sydnärke i veckan.

Sveriges hushåll är bra på att återvinna. Mängder av förpackningar och tidningar lämnas varje dag till återvinning på de 5800 återvinningsstationer som FTI ansvarar för.

Men dumpningen av grovsopor bredvid stationerna är ett stort problem, på flera håll i landet. Därför har Fti under 2017 drivit projektet "Ren återvinning" tillsammans med utvalda kommuner, bland annat Kumla, för att hitta metoder för att minska nedskräpningen.

– Projektet har varit mycket framgångsrikt och vi har fått insikt om vilka metoder som fungerar för att minska nedskräpningen. Vi har fått väldigt positiv respons från Kumla kommun och hoppas på fler samarbeten under 2018, säger Ulla Krohn, regionchef på Fti.

Resultaten visar att nedskräpningen minskat i jämförelse med samma tidsperiod 2016. Detta är nödvändigt, menar Krohn, för dumpningen av grovsopor leder till miljonbelopp i städkostnader vilket gör det svårt att bygga ut insamlingssystemet ytterligare.

Metoder som provats inom projektet är exempelvis utökad information i kommunerna, förbättrad belysning, olika typer av övervakning, värdar vid stationer, nya skyltar och asfaltering.

Den största minskningen syns på de återvinningsstationer där olika typer av övervakning genomfördes.

Mer läsning

Annons