Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

11-åring kastades av från tåg - ingen åtalas

Det blir inget rättsligt efterspel för tågvärden som satte av elvaåriga Nema på Kumla station i somras.

Annons

Anledningen var att Nema inte kunde visa giltigt färdbevis.

I beslutet säger åklagaren att det inte kan bevisas att tågvärden, anställd på SJ, begått något tjänstefel. Åklagaren skriver i sitt beslut att förundersökningen har gällt huruvida tågvärden vid avvisningen uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt vad som gällt för uppgiften.

– Det har helt enkelt inte gått att bevisa att tågvärden begått något tjänstefel, säger chefsåklagare Sarah Haislund Hansen.

Fick rättshjälp

Tågvärden har fått rättshjälp av förbundsjurist Bo Villner, på LO-TCO:s rättsskydd, som menar att både aktuell tågvärd och flera andra personer han talat med i samma befattning har den uppfattningen att de inte fått tillräcklig utbildning för att klara situationer som den som uppstod i somras. Att SJ som arbetsgivre inte varit medveten om problem som ständigt uppkommer för personalen.

Biljettproblem

– Varje dag uppstår biljettproblem som ska lösas med olika kategorier av resenärer. Det kan till exempel röra sig om gamla människor, psykiskt sjuka och människor med språkproblem. Problem som inte arbetsgivaren tar upp seriöst i utbildningen och som tågvärden i praktiken måste lösa på egen hand i varje given situation.

– Det gäller också medvetenheten om den myndighetsutövning som tågpersonalen har. Den är inte helt uppenbar för alla.

Enligt Bo Villner är tågvärden nöjd med beslutet men tycker att det har varit en jobbig tid.

Tidigare artiklar:

Mer läsning

Annons