Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150-års jubileum i Ekeby Baptistförsamling

När Kumlas äldsta församling firade 150 år, inbjöds hela Ekeby med omnejd till grillfest. Ekeby Baptistförsamling hade en rad aktiviteter under festen, då även deras kyrka bytte namn till Nävestakyrkan.

Annons
Musikunderhållning. Maria Fritzon sjöng och Anderas Davidsson och Jakob Torstadius sepalde från scenvagnen.

För oss i dag är det nästan svårt att göra oss en tydlig bild av hur ett 10-tal personer år 1861 i största hemlighet nattetid samlades i Torsta-huset där på andra sidan fälten, då Ekeby Baptistförsamling skulle bildas. Ett dop i Kvarntorpbäcken lär också ha ingått, trots den kalla årstiden.

Nu är det länge sedan något behövde ske i smyg. I lördags samlades allt fler som ville vara med i firandet, utomhus under frukträd fyllda av päron och äpplen och färgglada ballonger.

På trappen in till kyrksalen träffar vi på en grupp tonårsgrabbar. John Olsson ska leda en tv-spelsturnering, Jakob Torstadius är dagens trubadur och Anderas Davidsson förbereder som bäst för kubbspel.

Ordförande i församlingen, Roland Davidsson, är också snabb att nämna detta: att i denna lilla församling finns ett brett engagemang från alla åldrar utan något glapp mellan barn och vuxna som annars så ofta.

Själv är han sjätte generationen från en av de kvinnor som var med den där natten för 150 år sedan- men säger att han hellre än att se bakåt tänker framåt på dagens situation.

– Hur vi som församling ska anpassa vår verksamhet efter dagens samhälle, det är den allra mest intressanta frågan. Vi vill att alla ska rymmas, säger Roland Davidsson.

I kyrkans utbyggnad från 1979-80 bedrivs i dag en omfattande barnverksamhet, och hela lokalerna nyttjas flitigt till både gudstjänster och andra sammankomster. Vilket inte minst framkom av den fotoutställning som fanns i kyrksalen.

Magnus Fritzon, församlingens pastor sedan tre år tillbaka, minglade runt bland besökarna. Och pekar upp längs bygatan på frågan om varför kyrkan byter namn:

– Alla som bor häromkring säger Nävesta, så då tyckte vi att det passade med nytt namn, också som en markör i tiden nu efter de första 150 åren.

Åsa Eriksson

019-15 54 42

[email protected]

Flaggan i topp för jubilaren.
Hälsade välkommen. Magnus Fritzon, pastor i Ekeby Baptistförsamling
Unga konstnärer. Under festen kunde barnen måla fritt ute vid ett av borden
Gott. Gustav Lindberg lät sig väl smaka av nygrillad hamburgare.

Mer läsning

Annons