Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

250 deltar i jätteföreställning

Musik- och teaterentusiaster i åldrarna åtta till åttio år deltar i jätteföreställningen Värsta paradiset.
– Jag har lärt pappa att spela fiol så vi kan vara med båda två, säger Hala Jaber.

Annons
Låter fint. Träning och åter träning, allt måste sitta perfekt till föreställningen den 26 april. Kompisarna Mirela Kozomara och Amanda Sundgren, närmast i bild, koncentrerar sig till hundra procent.

Än en gång har kulturskolorna i Hallsberg, Askersund och Kumla gått samman i ett gigantiskt musik- och teaterprojekt. Medverkar gör också Hallsberg, Örebro och Kumla orkesterförening samt kören Cum Vox.

Det hela håller på att flätas ihop till föreställningen Värsta paradiset. På lördagen samlades de 250 medverkande till storrepetition i Skogstorpsskolan Kumla.

– Den här gången står eleverna dessutom för produktionen helt och hållet, och det känns väldigt bra, säger projektledare Per Svansbo.

Kulturskolornas storproduktioner har ordnats vartannat år under ett 20-tal år nu. De utgår alltid från ett tema. Årets manus är skrivet av dramaläraren Elin Eriksson och har ett något djupare budskap än tidigare produktioner.

Handlingen utgår från visselblåsaren Chiara som tvingats fly för att inte fängslas för sina åsikter. Flykten går genom flera länder och ledsagas av musik från den väldiga orkestern.

Speciellt glad är fiolspelaren Ahmed Jaber som ska medverka i en konsert för första gången i sitt liv. Dottern Hala Jaber är elev på Hallsbergs kulturskola. Sen ger hon pappa lektioner hemma i köket.

– Så hon är min lärarinna. Vi har spelat tillsammans i tre år nu, säger Ahmed stolt.

Det känns stort att se föreställningen växa fram med alla kulturgrupperna, säger Elin Eriksson, manusförfattare och dramalärare
Djupare syfte. ”Värsta paradiset” är en musikupplevelse där sökandet efter en fri värld står i centrum. Här Amanda Mattsson och Richard Bäckström-Blyckert.
Stadig takt. Erik Liljegren kommer loss på timpani-trumman i repetitionen av Värsta paradiset.
Full fart. I föreställningen integreras teater, dans och musik i en fartfylld förening. Eller som deltagaren Ingela Hagenfors uttrycker det: ”det här är kultur på riktigt”.

Mer läsning

Annons