Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5 miljoner back för barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden har just nu ett underskott på närmare fem miljoner. Orsakerna är av både det angenäma och mindre angenäma slaget.

Annons

För att börja med det positiva: Antalet förskolebarn ökar allt mer till följd av de barnfamiljer som väljer att flytta till Kumla. Detta ger ökade kostnader i form av nya förskoleavdelningar.

– Vi har öppnat en ny förskoleavdelning på Norrgården och i våras hade vi även en avdelning i Åbytorp för att möta topparna, säger Katarina Hansson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

För lite personal

Personalen växer dock inte i samma takt som barnantalet. Kumla lyckas i dag inte uppnå det politiska målet om att ha en anställd på fem barn i förskolan. Just nu är det i stället närmare sju barn per anställd.

– Vårt lokala mål bygger på en rödgrön regering. Den regering vi har nu skjuter över allt mer kostnader på oss som kommun vilket gör det svårt för oss att klara de egna uppsatta målen, är Katarina Hanssons förklaring.

Vilket även för in på den mindre angenäma orsaken till barn- och utbildningsnämndens underskott: Kumlas skolor har ett ökat antal elever i behov av extra stöd. På kommunen märker man av en tuffare situation för många föräldrar som är arbetslösa eller sjukskrivna och riskerar att bli utförsäkrade.

Oro påverkar barnen

– Det blir en orolig familjesituation som också avspeglas på barnen och gör att de har ett större behov av stöd i skolan. För att möta upp deras behov är vi just nu personaltyngda, säger Katarina Hansson.

Underskottet på 4,9 miljoner motsvarar 1,5 procent av den samlade budgeten för barn- och utbildning. Restriktivitet i vikarietillsättningar och inköp gäller nu för att försöka få siffrorna mer i balans med budget.

Åsa Eriksson

019-15 54 42

[email protected]

Mer läsning

Annons