Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

8000 kvadratmeter outnyttjat i centrum

KUMLA. I det allt mer tätbebyggda Kumla centrum, finns ännu en stor yta som gapar tom: grusplanen intill järnvägen vid hörnet Västra Bangatan-Frögatan.

Annons
Svalan 6. Här finns över 8000 kvadratmeter outnyttjad mark nära Kumla centrum.

Tomtens fastighetsbeteckning är Svalan 6, den är 8184 kvadratmeter stor och ägs av Kumla kommun. Järnvägen går förbi tätt intill och på dess andra sida finns Västra Bangatan med villabebyggelse.

Fram till 1970-talet hade Lantmännen spannmålsmottagning på platsen. Sedan har den stått tom. En mindre del av området upptas av en återvinningsstation, som flyttades till platsen 2006 då ICA Maxis byggde ut och inte längre kunde ha återvinningsstationen på sin parkering.

I samband med att NA nyligen skrev om planer på att erbjuda en centralt belägen plats för tippning av trädgårdsavfall, hörde Kumlabon Lennart Björk av sig om den tomma grusplanen. Han bor mitt emot och tycker att ytan kunde nyttjas till något vettigt istället för att ligga öde år efter år.

– Den är perfekt för tippning av trädgårdsavfall. Instängslad är den också redan. Kommunen kunde ha öppet 1-2 gånger i veckan, säger Lennart Björk som även skrev ett medborgarförslag om detta redan 2006.

Miljöchefen Peter Eriksson är inte lika övertygad om att platsen är lämpad för det ändamålet:

– Dels tvekar jag på om ytan är tillräckligt stor, dels ligger den nära inpå villabebyggelsen där de som bor där kan komma att störas av trafiken, säger Peter Eriksson.

Katarina Hansson ( S) är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. Hon säger så här om den tomma grusplanen:

– Vårt centrum kryper utåt i takt med att vi växer. Det är sant att det här är en av våra få ännu tomma tomter nära centrum, men vi har inga planer just nu för den.

Vad gäller den specifika frågan om tippningsplats för trädgårdsavfall hänvisar Katarina Hansson till den översyn som nu görs.

– Vi vill förbättra tillgängligheten vid återvinningscentralen i Kvarntorp och även se efter en lämplig plats närmare centrum. Om Svalan 6 kan bli aktuell för detta kan jag inte svara på idag, säger Katarina Hansson som helst önskar en tippningsplats med tillsyn.

– Annars blir det lätt att allt möjligt felaktigt slängs.

Mer läsning

Annons