Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aha-upplevelse för politikerna

Lördagen i Kumla satte fokus på hur det är att vara funktionsnedsatt.

Annons
Stod upp. Stå-upparen Hanna Danmo, som sade sig ha så många diagnoser att hon inte kom ihåg dem, rev ner gapskratt under sitt uppträdande.

KUMLA. Tillgänglighets- och jämställdhetsdagen lockade många Kumlabor till torget vid biblioteket.

Tanken med dagen är att skapa en vi-känsla i Kumla – där alla är med. Dagen var kryddad med en mängd evenemang och torget var förvandlat till en marknadsplats.

Inne på Folkan-biografen stod föreläsare som tennisspelaren Johan Haglund och stå-upparen Hanna Danmo på rad.

Haglund betonade bland annat vikten av att röra sig som ung.

– För mycket stillasittande är inte bra för skelettets uppbyggnad, tipsade han.

En av de mer påpassade programpunkterna var politikernas trekamp. Representanter från sex av fullmäktiges sju partier fick köra en rullstolsbana, ledsaga varandra samt prova på ett läsförståelsetest.

Innan politikerna sattes på de proven fick stå-upparen Hanna Danmo publiken att vika sig av skratt, då hon på ett rättframt sätt skämtade om sina diagnoser.

– Jag som har aspberger är precis lika rättfram som män i raggningssituationer, så om jag vore man behövde jag ju ingen diagnos, sa Hanna och möttes av skrattsalvor.

I all hemlighet skulle en av Kumlas företagare få ett hedersomnämnande. Då valet fallit på Ulf Danielsson, som driver Ica Nära Profilen, behövde prisutdelarna inte gå långt för att få tag på honom.

Mer läsning

Annons