Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkte till sjukhuset med fingret i plastpåse

10-åriga Martin Wängdahl hade maximal otur när han åkte skateboard i Allaktivitetshuset i söndags. Han fastnade så illa med lillfingret i en skarv mellan två skivor att fingret helt slets av.

Annons
Slet av fingret. Martin Wängdahl får rysningar när han tänker på olyckan. Men han älskar att åka skateboard och är fast besluten att fortsätta när hans hand har läkt.          Bilder: ÅSA ERIKSSON

Att Martin, som de första uppgifterna gjorde gällande, skulle ha åkt kana nerför en skateboardramp var en missuppfattning. I själva verket gjorde han olika trick med sin skateboard.

Barn under tio år måste ha en förälder med sig när de är i Allaktivitetshuset. Martin har nyss fyllt tio år och var i söndags i lokalen för första gången utan sina föräldrar. Med fanns även storebror Robin, 12 år.

– Jag har åkt skateboard i ett par år och är ofta här. När jag fastnade skulle jag göra en Hand-plan, säger Martin och visar med kroppen hur han vred sig runt på toppen av rampen.

Slets av

Där fanns en skarv med en spricka, som innan olyckan knappt var synlig för blotta ögat. Martins högra lillfinger fastnade så illa att det slets av.

Niklas Norén var Kumla kommuns ansvariga fritidsledare då olyckan hände, och agerade snabbt efteråt.

– Jag såg att Martin var blek och lessen då han kom emot mig och när jag fick se hans hand blödde det rejält. Jag sa till Robin att ringa deras pappa samtidigt som jag själv tillkallade ambulans, säger Niklas Norén.

Robin blev rejält tagen av att lillebror blivit skadad, men ville inte oroa sin pappa allt för mycket. När han ringde till pappa Stefan Berglund sa han därför bara att Martin var skadad och att Stefan skulle komma.

– Det var först när jag kom fram som jag fick veta att Martin förlorat ett finger. Jag sprang in till honom och åkte sen med i ambulansen, säger Stefan Berglund.

Fingret togs med in till USÖ i en plastpåse, men tyvärr var det allt för skadat för att kirurgerna skulle kunna sätta tillbaks det. Nu har Martin ett rejält bandage runt handen och ska in på återbesök på fredag.

Proffsigt agerande

Stefan Berglund och även Martins mamma Anna Wängdahl vill ge en stor eloge till personalen vid Allaktivitetshuset, som de tycker agerat både proffsigt och med stor medkänsla.

– Man får sig verkligen en tankeställare kring de risker som finns med skateboard, och då särskilt de ramper som finns obevakade utomhus, säger Stefan Berglund.

Robin Wängdahl, som också åkt skateboard i flera år, berättar att han fick en lättare hjärnskakning en gång och att blåmärken i stort sett hör till vardagen. Trots det råder det ingen tvekan om att båda bröderna kommer fortsätta titulera sig skejtare.

– Jag kommer åka igen, så fort jag kan, Därför att det är så roligt, säger Martin.

Mer läsning

Annons