Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alarmerande många sjukskrivningar

Antalet sjukskrivningar hos Kumlas kommunanställda skjuter i höjden och omsättningen av chefer likaså. En inspektion av Arbetsmiljöverket visar på flera brister.

Annons

Inspektionen föranleddes av det ökande antalet sjukskrivningar. Högst sjuktal har socialförvaltningen, med över 8 procent sjukskrivna medarbete. Hos undersköterskorna fördubblades sjukfrånvaron under förra året, från 16 till 32 personer.

En orsak som angavs till att arbetsmiljöarbetet inte fungerat ute på arbetsplatserna är den stora omsättningen på chefer. Störst har den varit inom socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen, som mellan 2010-2012 hade en personalomsättning på 40 procent.

Kommunen jobbar med åtgärder, bland annat för att förstärka stödet till sina chefer och erbjuda utbildning. Arbetsmiljöverket tycker det är bra åtgärder på längre sikt, men efterlyser ett mer direkt arbete med att fånga upp behov av individuella stödåtgärder för chefer.

Sjukskrivningar på över 90 dagar är sedan tidigare på en hög nivå. Den tidigare vanligaste diagnosen med muskel- och ledbesvär har nu istället ersatts av stressrelaterade diagnoser. De huvudskyddsombud som deltog vid inspektionen berättade om otillräckliga resurser som leder till känslan av otillräcklighet. De har uppfattningen att många anställda är tröttna och slitna och där det inte på länge hållits några arbetsplatsträffar eller medarbetarsamtal.

Som gemensamma riksfaktorer har kommunen angett stress, utmattning, hörsel, buller och belastning. Arbetsmiljöverket påpekar att det inte finns någon handlingsplan med tidsatta åtgärder för dessa risker.

Arbetsmiljöverket riktar också anmärkningar mot att det inte är tydligt när på året arbetsgivaren ska undersöka arbetsmiljön, och de risker som tas upp på enhetsnivå når inte alltid fram till där en chef kan besluta om åtgärder.

Senast den 19 november ska nu Kumla kommun återkomma med hur man åtgärdat bristerna.

Mer läsning

Annons