Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla lärare får egna datorer

Alla grundskolelärare i Kumla får nu en välkommen present: egen bärbar dator. Kommunledningen skjuter till 1,2 miljoner kronor till skolan till inköpet, som även omfattar classmatedatorer till alla elever i årskurs 1.

Annons

Under en längre tid har Kumlas lärare höjt sina röster över att deras arbete försvåras av brist på datorer. En inventering gjord ute på skolorna under våren har visat på vilka behov som finns.

Genom ett extra anslag på 1,2 miljoner kronor köps nu 75 bärbara datorer in, vilket innebär att alla lärare i Kumlas grundskolor kommer att ha en egen bärbara dator.

– Jättepositivt, och något som vi hoppas också ska ge resultat i högre måluppfyllelse, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson (S).

– Det är viktigt att poängtera att det är en egen personlig bärbar dator som lärarna får, som man kan ta med hem och därmed inte vara lika bunden vid tid och plats när man arbetar, säger barn-och utbildningsnämndens ordförande Stefan Svensson (S).

Stora förhoppningar finns nu även på förstaklassarnas prestationer när försöket med classmatedatorer, enklare skrivdatorer, utökas till att alla får egna sådana.

– Resultaten är mycket positiva från andra kommuner. Kan vi få alla att lära sig läsa och skriva redan i årskurs ett kan vi nå oerhört långt i att förbättra måluppfyllelsen, säger Stefan Svensson.

Sedan tidigare pågår även en nätverksutbyggnad på Kumlas skolor, till en kostnad av 1,7 miljoner kronor. Det är nödvändigt för att de nya datorerna ska kunna utnyttjas fullt ut.

– Alla skolor är på gång att få en uppgraderingt till trådlöst nätverk och ökad kapacitet i systemet, säger Stefan Svensson.

Mer läsning

Annons