Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt i luften när nästa Kumlastyre ska skapas

Det kan ta tid att komma överens om vilka som ska styra Kumla de kommande fyra åren.– Allt hänger i luften, säger Centerns Jan Engman.

Annons
Väljarna har sagt sitt, nu är det dags för Kumlas politiker att prata sig samman. Foto:Drago Prvulovic/TT

Efter söndagens val har Kumla hamnat i ett nytt läge. S tappade fyra mandat och har nu 18 platser i fullmäktige. För att nå majoritet behövs ytterligare fem.

SD är ingen part i de samtal som inletts om hur makten ska fördelas de kommande fyra åren. Deras fem mandat är inte med i den matematik som de övriga partierna funderar kring.

En telefonrundringning visar att det kan dröja ett tag innan bilden klarnar.

Mats Hellgren som representerar Moderaternas åtta mandat säger att han har fått i uppdrag att försöka få till ett styre med borgerlig ledning. I hans kalkyl krävs 22 mandat mot S 18.

SD:s fem då?

– Jag bryr mig inte om dem som knappt visat sig på åtta år, säger han och tror att deras evenuella närvaro inte skulle behöva få praktiska konsekvenser.

– Vi vet verkligen inte hur det blir. Vi fortsätter prata och vi pratar brett, säger Miljöpartiets Carina Riberg.

– Vilken soppa, utbrister Per Holm om valresulatet som inte ger några självklara svar på vilka partier som ska bli ”sambos”.

Han anser att det är viktigt att skapa en konstellation som har 23 mandat eller fler, annars blir det ”svajigt”, säger han. Centerns Jan Engman är inne på samma spår. En minoritet får svårt att få igenom sina förslag.

– Vi får tänka på medborgarna och inte skapa oreda i onödan.

– För en bred majoritet i fullmäktige måste S vara en part, säger Jan Engman.

Med det säger han dock inte att C skulle gå S till mötes. Centern avser inte att bli ett kravlöst stödparti.

– I så fall vill vi ha inflytande efter vår storlek.

Per Holm (KD) ser tillbaka på de gångna åren och tycker att S, M och FP borde kunna styra Kumla tillsammans.

– Ser man på beslut som fattats i kommunstyrelsens arbetsutskott har de tre partierna varit ense väldigt ofta, de borde kunna komma rätt långt tillsammans.

Lyssnar man däremot på Christina Örnebjär FP, så låter det inte särskilt troligt.

– Vi gick till val på att det behövs ett nytt styre och det anser vi fortfarande. Då kan det vara bättre att arbeta för en klar majoritet för oppositionen till nästa val.

Katarina Hansson, S, säger att hon från sin partigrupp fått i uppdrag att arbeta för att hitta en hållbar ledning och styrning för kommunen. Målet är att den ska hålla hela mandatperioden och ge hållbara förslag ända från beredning i nämnderna till kommunfullmäktige.

– Det kräver samtal och samtal tar tid. Vi måste som senast vara klara till 17 november då kommunfullmäktige tillsätter nämnder och styrelser för de kommande fyra åren.

Mer läsning

Annons