Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarlig kritik motFrejgården i Kumla

Socialstyrelsen riktar allvarlig kritik mot Frejgården, Kumla kommuns boende för ensamkommande flyktingbarn. Bland annat saknar föreståndaren lämplig högskoleutbildning och dokumentationen sköts inte på rätt sätt.

Annons

Arbetsmiljön på Frejgården visade sig vara långt ifrån bra då Socialstyrelsen gjorde en inspektion i slutet av november. Då intervjuades bland annat föreståndaren, personalen och några av de ungdomar som bor där.

De anställda uppgav sig mycket missnöjda med föreståndarens ledarskap och att de kände sig nedvärderade och illa behandlade av honom. Till exempel att deras kompetens inte togs tillvara. Ungdomarna på boendet hade också börjat märka oron bland personalen då det påverkade verksamheten på Frejgården.

Saknade utbildningAnnika Groth var en av de inspektörer som besökte Frejgården.

– Vi kunde också konstatera att föreståndaren saknade lämplig utbildning och att dokumentationen inte sköttes som den skulle, säger Annika Groth.

Särskilt allvarligt ser man på att vårdbehovet inte utreds innan socialnämnden fattar beslut om placering på Frejgården. Det innebär också att ett samtycke saknas från de ungdomar som skrivs in på Frejgården.

Inte förmildrande

Att Frejgården är kommunens första boende för ensamkommande flyktingbarn och att det därigenom kan finnas en ovana kring de regler som gäller, ser inte Annika Groth som någon förmildrande omständighet.

– Socialstyrelsen gör ingen skillnad på boende för ensamkommande flyktingsbarn och andra HVB-hem. Så man vill ju anta att kommunerna vet vad som gäller.

Hur kommunen ska åtgärda de nu upptäckta bristerna kommer att följas upp vid kommande besök.

Fotnot: HVB-hem står för Hem för vård eller boende

Mer läsning

Annons