Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambitiös teater om idrottens fader 

Strax före klockan sex samlas publiken vid hembygdsgården. Vi väntar på kvällens huvudperson: Viktor Balck.

Annons
Försenad igen. Mitt i natten, efter engagemang i idrotten tjänst, kommer Viktor Balck hem och hustrun Anna får hjälpa honom in. Bild: JAN WIJK

När Balck (gestaltad av Lars-Inge Larsson) och vännen Alex Lindman (Sören Klanack) anländer slår alla följe med honom hem.Det visar sig att vi kommer mitt i natten och att Viktor Balck glömt nyckeln och att hans höggravida hustru får hjälpa honom in. Ännu en gång har engagemanget för idrotten gjort att han försakat sin familj.

Där tar det hela sin början, det ambitiösa teaterprojekt som Åbytorps amatörteatergrupp gett sig i kast med. Teaterstycket drivs fram av två konflikter. Dels den driftige idrottsentreprenören som är helt uppslukad av sin mission att förmedla den nya idrotten till det svenska folket. Han startar och driver idrottssällskap i vitt skilda grenar. Någon tid att som en modern curlingförälder skjutsa sina barn till fotbollsträning fanns inte.

Den andra stora konflikten rör motståndet från förespråkarna av den etablerade Linggymnastiken, som av sina anhängare sågs som den fulländade gymnastikformen. Viktor Balcks nya initiativ med idrottsfester sågs inte med blida ögon. Stödet från adeln och kungafamiljen gjorde dock att Balcks arbete vann terräng.

Hans arbete kröntes när Stockholm 1912, genom hans engagemang, fick de olympiska spelen. Men allt tog sin början i Sannahed 1881 då Viktor Balck i samband med det stora midsommarfirandet var värd för midsommarspelen, de första idrottstävlingarna i Sverige. Då tävlades det bland annat stavhopp, spjutkastning och slägga.

Det illustreras med hjälp av publiken i den andra delen av teatern. Bland annat utmanas publiken av teaterensemblen i dragkamp, och förlorar.

Teatergruppen klarar skivan. Skådespelet bjuder både på dramatik och humor.

Det är utmärkt att den svenska idrottsrörelsens målsman Viktor Balck, med tydliga kopplingar till Sannahed, uppmärksammas på ”hemmaplan”.

Jan Wijk

Upplevde första OS. Gemensamt minns Anna Balck (Henrietta Helldin) och Viktor Balck (Lars-Inge Larsson) hur det var att uppleva de första olympiska spelen. Bild: JAN WIJK
Publiken vann. Teaterpubliken utmanades i dragkamp av skådespelarna och blev på så sätt medspelare i de första svenska idrottsspelen som hölls just i Sannahed 1881. Bild: JAN WIJK

Mer läsning

Annons