Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amy är med i racet om bästa kladdkaka

Lite gott till kaffet, kanske? Amy Allegrini Hobson från Kumla har receptet. Hon är en av sex finalister i en kladdkaketävling.

Annons
Så här ser Amys kladdkaka ut, innan den är uppäten.

Av över 170 inskickade bidrag till tävlingen Kladdkakeracet kvalificerade sig 14-åriga Amy Allegrini Hobson till final med sin kladdkaka med marängsviss-topping.

Finalbakning blir det vid Bak- Chokladfestivalen i Stockholm i början av oktober med inför livepublik. Då får Amy mäta sina krafter mot bland annat kolakladdkaka med blåbär och citronkladdkaka med hallonmaräng.

En jury bestående av bland annat Årets Konditor och förra årets Kladdkakeracet-vinnare, samt representanter från Arla och Bak- Chokladfestivalen, bedömer bakverken.

Amy har varit i ”baksvängen” länge. Hon började redan som femåring när hon hjälpte sin mormor att baka bröd och bullar.

-Det bästa med det här receptet är att båda mina favoritdesserter finns i en kaka. Jag kom på receptet en dag när jag var sugen på både marängsviss och kladdkaka och inte visste vilket jag skulle välja, säger Amy.

Årets upplaga av Kladdkakeracet är den nionde i ordningen och intresset växer stadigt. I år arrangeras Kladdkakeracet för nionde gången och antalet anmälningar har nära nog fördubblats jämfört med förra året.

Första priset i tävlingen är en dag hos Magnus Johansson Bageri Konditori i Stockholm. Samtliga finalrecept blir publicerade på arla.se och dessutom får finalisterna ett diplom, en pokal samt tävlingskläder i form av Bak- Chokladfestivalrock, förkläde och mössa.

Recept på Amys kladdkaka

Till 12 bitar behövs:

2 ägg

3 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 ½ dl vetemjöl

4 msk kakao

4 krm salt

100 g smör

Topping

2 dl vispgrädde

2 bananer

1 ½ dl små maränger

strössel

Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Rör ihop ägg och socker, blanda ner de torra ingredienserna. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 12 min. Låt kakan svalna. Vispa grädden och klicka över kakan. Strö över skivad banan, maränger och strössel.

Mer läsning

Annons