Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra förfrågan på kort tid i Kumla

KUMLA/SYDNÄRKE. Det finns i dagsläget bara en privat förskola i Sydnärke. Men nu har det för andra gången på kort tid inkommit en ansökan om det i Kumla.

Annons

Sedan flera år finns föräldrakooperativet Dagsländan i Askersund, som alternativ till den kommunala förskolan. 2008 var en privat förskola också på gång att startas i Västra Å utanför Åsbro, men de planerna rann ut i sanden.

Stefan Svensson (S) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Kumla. Att ”hans” ort nu på kort tid fått två förfrågningar om att öppna förskolor tror han beror på att Kumla växer med medföljande högt tryck på just barnomsorgen.

– Det faller sig naturligt, att det blir svårare att starta förskolor i kommuner med brist på barn. Att vi nu fått förfrågningar får man säga vara positivt och ett tecken på att vi är en attraktiv kommun, säger Stefan Svensson.

Vill inte uttala sigHan har inte fått den färdiga ansökan från Kerstin Sundström och Ellinor Eltvik i sin hand ännu, och kan därför inte uttala sig om den. Men rent allmänt ser han fördelar med att behålla förskoleverksamheten i kommunal regi.

– Då kan vi planera på ett bättre sätt och säkerställa kvalitén.

Företaget Kids2Home, som nu dragit tillbaka sin ansökan om att starta i Kumla, planerade att ta emot 90 barn. Det som gör det lättare från kommunens sida att tillmötesgå Kerstin Sundström och Ellinor Eltviks ansökan är att de planerar för en mindre avdelning med 15 barn, vilket då inte påverkar kommunens planering i lika hög grad.

– Men vi får återkomma till frågan när jag sett deras ansökan.

Mer läsning

Annons