Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas såg rånet – brottade ner misstänkt

Besöket till guldbutiken Smycka slutade dramatiskt för Andreas Nyström och hans familj. Butiken rånades, varpå Nyström sedan brottade ner en av rånarna.

Annons
höll fast. Andreas Nyström såg från sin bil hur rånarna förberedde sig inför rånet i ett närliggande garage. När rånarna flydde efter dådet tog han fast en av dem, med hjälp av flera andra civila. Foto: Jonas Classon

 – Jag ser att männen står i ett garage i närheten av guldbutiken och förbereder sig för att råna butiken. Strax därefter kommer min blivande fru ut ur butiken. Jag vinkar in henne i bilen och trycker på gasen, säger Andreas Nyström.

Det var under torsdagseftermiddagen som Andreas Nyström och hans fästmö Elvira Jonsson åkte till Smycka i Kumla för att lämna in sina förlovningsringar för polering och reparation.

Medan Andreas väntade i bilen besökte Elvira butiken. Han såg då hur misstänkta rånare tog på sig masker i ett garage i anslutning till guldbutiken.

– Direkt när jag fattade vad som höll på att hända ringde jag polisen. Jag hade hela tiden polisen i telefonen medan jag hoppades att Elvira snart skulle komma ut. Jag var livrädd. Dessutom var barnen med i bilen.

När fästmön till slut kom ut till bilen körde paret snabbt runt torget i centrala Kumla, där guldbutiken ligger, och kunde på avstånd se hur det väpnade rånet satte i gång. När männen lämnade butiken ramlade de och tappade en pistol.

Paret körde fort ifrån torget och mötte snart en polisbil lite längre ned på gatan. De vände om igen och såg en av de misstänkta rånarna gå gatan fram, samtidigt som denne tog av sig masken.

– Då sade jag till Elvira att ”nu plockar jag honom” och så hoppade jag ut på gatan och stannade mannen.

Men den misstänkte rånaren hade inga planer på att stanna. Andreas Nyström tog tag i hans arm samtidigt som en annan förbipasserande dök upp och hjälpte honom att hålla i mannen. Mannen gjorde sig lös och sprang tillbaka mot en innergård i anslutning till guldbutiken. Då fick Andreas Nyström syn på en vän i närheten och de var nu tre män som jagade rånaren.

Rånaren sprang mot en lekplats. Där var ytterligare en förbipasserande som stoppade rånaren tills dess att Andreas Nyström drog ner rånaren på marken och höll fast honom där. Ett par minuter senare var polisen där och grep mannen.

Andreas Nyström säger att han först och främst tänkte på sin och familjens egen säkerhet.

– Det som gjorde mig trygg var att jag såg att rånarna inte var några proffs. Hade de varit rutinerade killar hade jag inväntat polisen och inte ingripit själv.

Skulle du göra samma sak igen i dag?

– Ja, om jag skulle komma fram till samma riskbedömning som vid denna händelse.

Nu återstår bara för paret att hitta förlovningsringarna.

– Elvira hade precis lämnat ringarna på disken innan rånet skedde. Var de är nu vet jag inte, säger Andreas Nyström.

polis griper rånaren. Andreas Nyström, i den vita tröjan, håller fast rånaren. Arkivfoto: John Pless

Mer läsning

Annons