Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anklagelser om lögn när skolbudgeten debatterades

Inte helt oväntat hettade det till när barn- och utbildningsnämndens reviderade budget skulle debatteras vid måndagens fullmäktige.

Annons

Först upp i talarstolen var kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson (S). Han konstaterade att en felredovisning var det som låg bakom vårens hetaste fråga i Kumlapolitiken. Nu när nettobudgeten utökats med åtta miljoner kronor från 306 till 314 miljoner kände han inte sig så orolig för skolans ekonomi längre.

Men när oppositionspolitikern Mats Hellgren (M) tog till orda och menade att det fanns en annan historiebeskrivning till den ökade skolbudgeten tog debatten eld. Hans påstående om att det var ökade bidrag från den borgerliga regeringen som räddat Kumlas skolbudget togs inte emot med blida mungipor.

Det var en påtagligt irriterad Dan-Åke Moberg (S) som tog till orda.

– Hur fan kan du stå och vrålljuga i talarstolen. Vi har inte fått en enda krona i bidrag från regeringen, det beror endast på att skatteunderlaget ökat för att fler valt att bosätta sig i Kumla, dundrade Moberg.

När sedan Mats Hellgren hävdade att ekonomisk bevandrade tjänstemän i Statshuset försett honom med uppgifter om att statsbidragen ökat med tio miljoner kronor skruvades debattnivån upp ytterligare några hundratals grader.

Jag kräver att få namnet på den ekonomen förd till protokollet dundrade Moberg vidare. Dessutom ville han se siffror på vilka statsbidrag som ökat.

När sedan Lennart Eriksson hävdade att Hellgren nämnt att bidragen ökat med 20 miljoner var det Eriksson som blev anklagad för lögn. Det kunde ju alla som haft tillgång till webb eller bandspelare kunnat höra att Hellgren sagt 10 och inte 20 miljoner hävdade Hellgren.

I det skedet utnämnde sig Dan-Åke Moberg till både bandspelare och webb och i gick nästa i ed på att Hellgren nämnt både 10 och 20 miljoner – allstå sammanlagt 30 miljoner i utökade statsbidrag. I själva verket hade statsbidragen inte räknats upp en enda krona sedan 2006 hävdade Moberg.

Efter ytterligare några talarrundor där Moberg och Hellgren anklagade varandra för att komma med lögner fann Per Holm (KD) för gott att begära ordet.

– Det är många som ljuger här i kväll, det verkar bara vara jag som inte gör det. Jag tycker att samarbete med att hantera skolans budgetunderskott har varit bra. Det var bra att pengarna kom fram, sa Holm och försökte mäkla lite olja på de värsta debattvågorna.

Naturligtvis var det ingen som hade några invändningar mot att skolan fått de åtta miljonerna och till slut kunde fullmäktigeförsamlingen enas kring den reviderade budgeten.

Mer läsning

Annons