Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälda loggan: "Antalet fjädrar som räknas"

Nu svarar speedwayklubben Indianerna på anmälan mot klubbens indianlogga.– Klubbmärket hedrar indianerna, det ser man på antalet fjädrar, säger klubbens ordförande Dan-Åke Moberg.

Annons

Det var på måndagen som na.se berättade att en man, bosatt i Stockholm med rötterna i en nordamerikansk indianstam, skickat in en anmälan till Diskriminineringsombudsmannen. Läs den texten här. Anmälan gäller både Indianernas speedwaymärke och hockeylaget Frölunda Indians. Mannen menar att logotyperna ger en stereotyp bild av indianer. En liknande händelse som fick stor uppmärksamhet för snart två år sedan i USA kring amerikanska fotbollslaget Washington Redskins klubbnamn. 

När na.se når Indianernas ordförande Dan-Åke Moberg jobbar han intensivt för att fixa det sista inför tisdagens elitseriepremiär mot Dackarna. Men frågorna om det anmälda klubbmärket har ändå kommit och gått under dagen.

– Vi har inte själva fått någon anmälan, eller ens sett den. Utan i stället var det Svemo (Svenska motorcykel- och snöskotersförbundet) om hörde av sig och berättade om det.

Vad säger Svemo?

– De håller med mig om att anmälaren tolkar vårt klubbmärke fel.

På vilket vis misstolkar han det?

– Jag har en nära bekant som är besjälad av indianernas leverne. Han har varit i Amerika väldigt mycket, klär sig i traditionella indiankläder och läser otroligt mycket om indianernas historia. Han säger att anmälaren är fel ute. Vi ärar vår hövding genom att han får visa upp sig i sin fina skrud. Varje fjäder är en symbol för framgång och loggan har många fjädrar. Det är skryt för en fälld buffel och liknande saker.

Den gamla Indianloggan hade färre fjädrar?

– Ja, precis. Då hade man kunnat ifrågasätta den i så fall. Men symbolen i klubbmärket har hög ställning i indianstammen. Loggan är hedrande och inte nedvärderande. Det borde anmälaren känna till.

Är du orolig för att DO ska gå på anmälarens spår?

– Uppriktigt sagt så bryr jag mig inte om det. Vi har som sagt Svemo med oss och vårt fina klubbmärke har alltid haft en positiv betydelse för oss. Sedan finns det alltid folk som av någon anledning vill förstöra för oss. Det var likadant inför seriepremiären förra säsongen. Då blev jag uppringd av någon som drev den här frågan i flera timmar just före matchen skulle starta, säger Dan-Åke Moberg.

För snart två år sedan rasade en liknande debatt i USA kring amerikanska fotbollslaget Washington Redskins, som då fick utstå hård kritik för att i kritikernas ögon ha ett nedsättande lagnamn. Drivande i kampanjen var Suzan Shown Harjo, som under flera decennier kämpat för att få idrottslag att ta bort sina "indiannamn". Debatten uppmärksammades stort och nådde presidentivå när Barack Obama i en intervju sa att han skulle överväga att byta namn om han var klubbens ägare. 

Daniel M Snyder är styrelseordförande i Washington Redskins och skrev i ett öppet brev bland annat att klubbens grundläggande värden är styrka, mod, stolthet och respekt. Förra sommaren fastslog det amerikanska Patentverket att uttrycket "redskins" inte längre kan omfattas av patentskydd eftersom det "nedvärderar native americans".

Läs också:

Lars Ströman i Ledarbloggen: "Det är klart att det är en stereotyp av indianer"

Frölunda Indians hockeylogga.

Så uppkom klubbnamnet

Det är Sme-Sven Lindholm som är upphovsman till namnet Indianerna. Orsaken är den hjälm som Sven använde sig av vid tävlingar på Pampas i Stockholm i slutet av 40-talet. Sven hade ett par fjädrar målade på hjälmen, och efter att Sven vunnit ett heat sa speakern: Det var indianen från Kumla som vann. Därmed var namnet Indianerna ett faktum.

Källa: Indianernas webbplats

Mer läsning

Annons