Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annan enhet tar hand om tvätten

Kommunens arbetsmarknadsenhet startar tvätteri under nästa år. Det innebär en avlastning för hemtjänstens personal.

Annons

Omvårdnad, städning, matinköp och promenader är några av de uppdrag kommunens personal har hos de äldre som beviljats hemtjänst.

Under nästa år tar dock arbetsmarknadsenheten över ansvaret för tvätten av de äldres kläder.

Får allt mer att göra

– Personalen inom hemtjänsten får hela tiden mer och mer att göra. Så kan man ta bort något så är det bra, säger Lena Berg, chef för hemtjänsten i Kumla kommun.

Hon hoppas att den nya tvättservicen gör arbetsdagen mindre stressig för de anställda inom hemtjänsten.

– Personalen skulle vilja ägna mer tid direkt tillsammans med brukarna och det här skulle kunna ge den möjligheten, säger Lena Berg.

Motsvarar flera heltider

Riktigt hur mycket tid hemtjänstpersonalen lägger på tvätt och klädvård är enligt Lena Berg svårt att säga.

Kommunledningen har uppskattat att tiden motsvarar omkring fem-sex heltider under ett år.

– Så man kan ju se det här som en förstärkning för hemtjänsten, eftersom vi inte tar bort någon personal, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson, (S) apropå tvättplanerna.

Riktigt hur arbetsmarknadsenheten kommer att lägga upp arbetet är ännu oklart.

Tvätteri i Skofabriken

– Vi vill planera det här tillsammans med socialförvaltningen, säger Christer Thörner, ansvarig för arbetsmarknadsenheten.

Klart är i alla fall att tvätteriet kommer att inrymmas i Skofabriken och att kläderna kommer att tvättas där. I dag sker det antingen i de äldres hem, för dem som har egen tvättmaskin, eller i andra fall bokar man tid i de tvättstugor som hör till de äldres boende.

Drygt en halv miljon kronor finns avsatta i 2011 års budget för tvätteriverksamheten. Pengarna ska bland annat gå till att göra i ordning lokalen.

– Det kommer ta lite tid att bygga upp tvätteriet och hitta rutiner. Min bedömning är att vi kan vara i gång nästa höst, säger Christer Thörner.

I dagsläget gäller tvätthjälpen endast de äldres kläder. Om verksamheten fungerar bra finns tankar på att även personalens arbetskläder kan tvättas av arbetsmarknadsenheten.

Fotnot: På kommunens arbetsmarknadsenhet arbetar personer som av olika anledningar har svårt att hitta arbete på den ordinarie arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons