Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbesko nyinvigde skofabrik i Kumla

Inför inbjudna politiker och tjänstemän invigde vd Peter Geisler nysatsningen vid skofabriken Age.

Annons
Stort intresse. Arbeskos vd Peter Geisler guidade runt politiker och kommunens tjänstemän i skofabriken Age i samband med nyinvigningen. Foto: Göran Kempe

När skofabriken Age nyinvigdes på tisdagen innebar det samtidigt att tillverkningen var tillbaka där allt började för familjeföretaget för 175 år sedan.

Skofabriken är därmed den enda tillverkaren i större skala sedan Kavat valt att flytta sin tillverkning utanför landet.

På plats vid invigningen, som istället för bandklippning genomfördes med bandknytning, fanns ledande personer från kommunen.

Kommunalrådet Katarina Hansson var inte helt oväntat positiv till att Arbesko valt att förlägga sin tillverkning till Kumla.

Hon medgav att oron över att mista även den sista skotillverkningen till utlandet funnits där, även om Arbesko känts stabila i Kumla.

– Klart att vi är glada över att de valt att stanna här i Kumla, sa hon inför en rundvandring i fabriken.

Där fick invigningsgästerna se fabriken och det sinnrika transportsystemet som möjliggör en rationell tillverkning.

Enligt ägaren och vd-n Peter Geisler är flyttid det sämsta man kan ha i en tillverkningsindustri.

– Skotillverkning lämpar sig inte för det rullande bandet, upplyste han och pekade på de glidande gondolerna.

Anledningen till att tillverkaren av skyddskor valt att lägga ner tillverkningen i Strömstad och flytta fabriken till Kumla, är att stärka sina marknadsandelar.

Av de 35 anställda i Västkustfabriken var det två som valde att följa med till fabriken i Kumla, som i dagsläget har 37 anställda.

Moderbolaget Arbesko, som har huvudkontoret i Örebro, har 131 personer på sin lönelista.

Genom att lägga all skotillverkning till skofabriken Age i Kumla hoppas förtagets ägare och vd Peter Geisler att stärka varumärket ytterligare.

– Jag hoppas att satsningen på Kumla ska medföra att vi kan ta ytterligare marknadsandelar i Norden.

Som det är i dag har Arbesko mellan 24-28 procent av den svenska marknaden. De två största konkurrenterna, finska Jalas och Sievi, har något större andelar.

Satsningen i Kumla har även givit skotillverkarens forsknings- och utvecklingsavdelning utökade möjligheter, då de den fått överta den överblivna maskinparken.

Flytten innebär att Arbesko har all tillverkning förlagd till två fabriker; den i Kumla och en i Brasilien.

Att företaget har en fabrik i Brasilien är av strategiska skäl. Där är marknaden för tjocka skinn – som behövs för skyddsskor – stor. Dessutom finns ett utpräglat kunnande av skotillverkning i landet.

Det som främst sköts vid Brasilienfabriken är nåtlingen, sedan tar resten av tillverkningen av skyddsskor vid i Kumlafabriken.

Läs mer i papperstidningen.

Mer läsning

Annons