Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetar med motion om bostadslöshet

En ”tak över huvudet-garanti”, det är något som Folkpartiet i Kumla vill införa. Sedan en tid tillbaka har partiet arbetat med en motion om frågan, som väntas färdigställas i dagarna.

Annons

NA skrev tidigare i veckan om bostadslöshet. Det finns få bostäder att få via kommunen i Kumla, men ingen ska sova utomhus när det är vinter och kallt, menade Malin Lillhannus på socialförvaltningen.

Men Folkpartiet tycker inte att det arbete som redan sker i kommunen räcker. De arbetar just nu för att lägga fram en motion om en ”tak över huvudet-garanti”.

– Detta fanns med i vårt budgetförslag och vi vill fortsätta driva frågan. Stockholm har den här modellen. Även om det är enklare där eftersom de har härbärgen, skulle vi i Kumla kunna ha vissa lägenheter avsatta för akut bostadsbrist, menar oppositionsrådet Christina Örnebjär (FP).

Hon är medveten om bostadsproblemet, och medger att mer måste byggas och att man ska tänka mer långsiktigt. Men redan nu behövs fler åtgärder.

– Vi skulle också kunna samverka mer med andra kommuner. Det görs inte tillräckligt i dag.

I garantin ingår också en del som kallas ”bostad först”.

– Det innebär att en bostad är det allra viktigaste, innan man kan ta itu med till exempel missbruksproblem. Har man inte en bostad är det omöjligt att lösa något sådant, säger Örnebjär.

Mer läsning

Annons