Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkiv hamnar på hemsida

Studier av gamla dammiga böcker? Det är inte nödvändigt i framtiden för den som vill forska i Kumlas kommun-arkiv, som nu håller på att digitaliseras.

Annons
Elever blir ettor och nollor. Examensböcker från de många folkskolor inom det som tidigare var Kumla, Hardemo och Ekeby kommuner hör till det som digitaliseras just nu. Bild: JAN WIJK

Studier av gamla dammiga böcker? Det är inte nödvändigt i framtiden för den som vill forska i Kumlas kommun-arkiv, som nu håller på att digitaliseras.

Kumla kommun tog för något år sedan beslut om att bli en 24-timmars myndighet. Så mycket som möjligt av det medborgarna vill ha hjälp med av kommunen ska gå att söka reda på via kommunens hemsida, dygnet runt.

Det kommer också i viss mån gälla kommunarkivet.

– Tanken är att vi ska lägga ut sådant som vi vet att folk vill se och sådant vi tycker att de borde se, säger arkivarien Göran Ekberg.

Intresse kan väckasHan tror inte att webarkivet kommer att göra att det fysiska arkivet får färre besök.

– Snarare kan det bli så att det väcker intresse för vad som finns i arkiven.

Framför allt är det kommunalnämndens arkiv och de olika skolornas examensböcker som nu fotograferas av, sida för sida.

Till sin hjälp har Göran Ekberg nu under tre månader Irene Jonsson.

– Jag släktforskar själv, så jag vet ju en del om hur man vill att det ska se ut, säger Irene där hon sitter framför datorn och bearbetar de bilder som hon just fotograferat av.

De ska bli så läsbara som möjligt är naturligtvis tanken.

Betyg läggs inte utNågon slags allmänintresse behövs för att något kommunalt papper ska hamna på nätet.

– Det finns ju folk som hör av sig till oss och vill läsa skolhälsopapper och enskilda personers betyg, men det läggs inte ut.

Nu står framför allt kommunalnämndens protokoll i fokus, från 1860-talet fram till 1950. Där går gränsen. Annars finns enligt Ekberg risk att det dokumenten innehåller uppgifter om nu levande personer som inte är så lämpliga att sprida.

Den försiktighetsprincipen gäller även examensböckerna.

– Där försöker vi hålla oss till en gräns där de personer som är med är äldre än 100 år.

Fotnot: Den som vill se vad som hittills lagts ut från arkiven går enklast in på www.kumla.se/kommunarkiv och klickar sig vidare till webarkiv.

Snart utlagt. Irene Jonsson bildbehandlar de arkivsidor hon just fotograferat av. Sedan är de reda att läggas ut på kommunens hemsida. Bild: JAN WIJK

Mer läsning

Annons