Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ateljé skänker historiska bilder

Kumlas kommunarkiv har berikats med tusentals bilder från ateljé Kamerabilden. De finns nu i Kumla – både på glasplåt och i digitalt format.

Annons
Fulla glas. Varje glasplåt innehåller flera exponeringar. Här visar Bo Danielsson, praktikant på Spectravision, en av plåtarna för kommunarkivarie Göran Ekberg.

Det händer inte så sällan att Kumlas kommunarkiv får ta emot bilder, både enstaka bilder och större samlingar.

– Det som är unikt med det här materialet är att det är inscannat och alla bilder är registrerade så att de är sökbara på en gång, säger Göran Ekberg, ansvarig för kommunarkivet.

Forskningsdator

Bilderna kommer tids nog finnas tillgängliga på en forskningsdator på Kumla bibliotek.

De har funnits i Örebroföretaget Spectravisions ägo sedan början av 1980-talet. Då tog Arne Mobäck initiativ till att köpa Kumlaföretaget Kamerabilden.

I köpet ingick ateljéns arkiv med gamla glasplåtar där de äldsta är omkring 70 år gamla.

– Sammanlagt rör det sig nog flera tusen exponeringar, säger Arne Mobäck.

Han berättar att han till en början tog kontakt med flera museer och arkiv, men ingen visade något intresse för de gamla bilderna.

Bra erbjudandeInget mer hände tills för något år sedan. Då fick Spectravision erbjudande från arbetsförmedlingen att ta emot en fas 3-praktikant. Han hade att göra i omkring ett och ett halvt år med att scanna in bilderna från glasplåtar, retushera bort en del skador och föra in all skriftlig information om personerna på bilderna.

Det rör sig framförallt om porträttbilder tagna på Kumlabor.

– Det här kompletterar väl de porträttsamlingar vi redan har, säger Göran Ekberg.

Och ur samlingen kan släktforskare med rötter i Kumla i bästa fall hitta en bild på den anfader, som övriga arkiv endast gersiffer- och bokstavsuppgifter om.

Tunga bilder. Varje låda innehåller nästan 40 kilo glasplåtar från Kamerabildens arkiv. På en säckkärra fraktar Kalle Sundman på Spectravision en av de fem sockerlådorna.

Mer läsning

Annons