Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återförenade med en utställning om slumpen

När Mårten Lindquist och Anton Hjärtmyr återvänder till rötterna är det med en utställning om slumpen. I helgen visar de sin konst och design i Galleri Solgårdsplatsen.

Annons
När Mårten Lindquist gjorde

Det är ingen slump att de ställer ut tillsammans i årets upplaga av Konstslingan. Mårten och Anton har känt varandra sedan tonåren och har även delat ateljé tidigare.

Anton Hjärtmyr kommer från Stora Mellösa, men bor sedan 1999 i Stockholm. Han arbetar mest med måleri och teckning.

Han gillar figurer. Ofta inspirerade av seriernas värld:

– Jag har läst mycket serier och en av mina bästa vänner har arbetat som serietecknare, så jag har seriekulturen nära mig, säger Anton Hjärtmyr.

– Jag gillar lite bisarra figurer. En blandning mellan människa och djur, fortsätter han.

Han visar sina ”Blindteckningar”.

– Det har med slumpen att göra. Jag blundar och målar utan att titta, säger Anton Hjärtmyr, som snart kommer att ha en separatutställning på Bergööska huset i Hallsberg.

Besökaren Annika Blomgren från Katrineholm gillar hans konst:

– Han är jättekul med sina blindteckningar. Han kommer att gå långt, säger Annika Blomgren, som besökte Konstslingan för första gången.

Han ställer även ut figurer som är målade på träklossar. Även det av en slump egentligen. En dag kom han hem med två hela kassar med barnklossar från Röda Korset, berättar han. Först visste han inte vad han skulle hitta på med dem, men så kom han på att han kunde föra över motiv han ritat på post it-lappar, på klossarna.

En post IT-lapp låg även bakom en av Mårten Lindquist designidéer. När han en dag såg sin kom ihåg-lista, som lossnat från ytterdörren och ramlat ner på dörrmattan, så fick han en idé om att designa dörrmattor med olika textbudskap på. Dörrmattorna är några av de alster som han visar upp i helgen.

Läs mer i söndagens NA.

Designern Mårten Lindquist  tillverkar ljusstakar i björk.- Det passar in i temat
Ulla-Beth Jalsborn och Annika Blomgren kollar in Anton Hjärtmyrs
Anton Hjärtmyr hämtade inspiration från den omtalade händelsen med 11-åringen som blev utkörd ur tåget av en SJ-konduktör i Kumla, när han skapade de här alstren.BILD: SAMUEL BORG
Mårten Lindquist och Anton Hjärtmyr blandar design och konst. Resultatet blev
Mårten Lindquist och Anton Hjärtmyr, båda med rötterna i länet, visar sin utställning i Kumla i helgen. BILD: SAMUEL BORG

Mer läsning

Annons