Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtgärder för att räta upp kantrad budget

Nu vet Socialnämnden en del om hur man ska gå till väga för att få sin kantrade budget i balans. Det blir besparingar på bland annat korttidsboende, vikarietillsättning och administration.

Annons

När politikerna i Socialnämden sammanträdde i veckan hade man att ta ställning till en rad sparförslag framtagna av tjänstemännen på socialförvaltningen. Syftet var att hitta miljonbesparingar. Förra årets underskott var 27 miljoner kronor, det motsvarar en tiondel av nämndens driftsbudget.

Enligt ett förslag från kommunens ekonomidirektör Johan Hultgren ska dock inte nämnden behöva hantera mer än 6,8 miljoner kronor av den summan, se separat artikel.

– Socialnämnden fick 23 miljoner kronor avlyft förra året och ändå gick vi back 27 miljoner kronor förra året. Det är inte hållbart, konstaterar Annica Eriksson, S, vice ordförande i socialnämnden.

Ett först steg

De besparingar som det fattades beslut om i veckan ser hon som ett första steg.

– Vid sammanträdet gav vi nya uppdrag till förvaltningen. Vi har bråttom att hitta fram besparingsförslag.

Det som klubbats nu är att antalet korttidsplatser på Kungsgården minskas från 28 till 18, vilket beräknas ge en besparing på 2,5 miljoner kronor. Korttidsplatserna ska användas ytterst restriktivt. Regeln blir att personer som kommer från USÖ ska få hjälp i hemmet av hemtjänsten och personer som tidigare bott på korttidsboende i väntan på ett annat boende ska bo kvar hemma tills vidare.

Inom omsorgen för funktionshindrade och socialpsykiatrin beslutades om besparingar på en dryg miljon. En årsarbetare försvinner från socialpsykiatrins dagliga verksamhet i Viavillan och kontaktpersonsuppdraget för personer i gruppboende ses över.

Genom restriktivitet med inköp, utbildningar, vikarieanskaffning ska 1,5 miljoner kronor sparas. En halv miljon ska sparas in på socialförvaltningens administration och 100 000 på färre möten.

Behandlingshem

Inom individ- och familjeomsorgen, där bland barn- och missbruksvård ingår, finns ännu ingen fastställd summa på besparingen. Men där är ambitionen att minska kostnaden för placeringar på behandlingshem, vilken ökat dramatiskt både för missbrukare och barn.

– Där handlar det samtidigt om att vi ska förstärka det förebyggande arbetet, säger Annica Eriksson.

Mer läsning

Annons