Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atlas Copco tar nya tag i Kvarntorp

KVARNTORP. Atlas Copco utökar sin verksamhet i Kvarntorp med en testbana för gruvtruckar och lastare.

Annons
Atlas Copco tar nya tag i Kvarntorp och utökar sin verksamhet där med en testbana ovan jord för gruvtruckar och lastare. På onsdagen fanns anställda från ett 50-tal länder på plats för att bland annat provköra MT 6020 som monteras i Kvarntorp.

Den globala finanskrisen som följde på den spruckna bolånebubblan i USA innebar att Atlas Copco stängde sin monteringsanläggning av gruvtruckar i Kvarntorp i juni förra året. Men nu när efterfrågan på utrustning och maskiner för gruvindustrin åter tagit fart har Atlas Copco åter öppnat monteringen i Kvarntorp.

Det var vid årsskiftet som företaget återupptog verksamheten i Kvarntorp. Sedan 2003 hyr tillverkaren av maskiner och borrutrustning för gruvbrytning lokaler i Kvarntorp av Kumla kommun.

Full fart vid årskiftet

– Vi räknar med att ha full produktion vid årsskiftet 2010–2011. Då kommer vi att ha ett 20-tal personer i arbete med att montera vår gruvtruck MT 6020 där, säger kommunikationschef Marie Brodin vid Atlas Copcos division Underground Rock Excavation.

MT 6020 – där MT står för minetruck – är ett muskelberg som lastar 60 ton.

Under lågkonjunkturen passade Atlas Copco på att utvidga verksamheten i Kvarntorp med en testbana för företagets truckar och lastare.

– Den här testbanan är något som länge funnits på önskelistan, säger Kicki Sterling som är besöksansvarig på Atlas Copco.

Kunder kan prova

Tanken med testbanan är att kunna visa upp maskiner för presumtiva kunder, som också får chansen att själva prova på vad de går för.

I onsdags var det premiär på testbanan för utländska gäster. Då fick produktspecialister som är knutna till Atlas Copcos säljkontor i ett 50-tal länder testa vad truckar och lastare gick för på den nya testbanan.

Hyr in sig i gruvan

Med den nya testbanan stärker företaget ytterligare sin närvaro i Kvarntorp. Sedan 1992 har man varit inhyrda i Yxhults gruva och sedan Yxhult lade ner brytningen 2000 har Atlas Copco gruvan för sig själva.

Där testkörs borriggar, truckar och lastare. Just nu testkörs helt automatiserade och förarlösa maskiner i Kvarntorpsgruvan.

Förutom testgruvan i Kvarntorp har Atlas Copco en gruva i Nacka samt är i slutskedet med arbetet att ta fram en virtuell gruva.

Mer läsning

Annons