Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att ta bort detaljer för att skärpa seendet – Torbjörn Länks "mobilfria" bilder ställs ut i Kumla

Han har rötterna i länet men bor numera i Stockholm. På lördag är det vernissage för Torbjörn Länks måleri i Kumla utställningshall.

Annons
”Jag är som en författare som tjuvlyssnar, fast med kameran”, säger Torbjörn Länk, här ställer han ut  i Nora 2014. Arkivbild.

Torbjörn Länk är född i Hällefors, men utbildad på både Gerleborgsskolan, Birkagårdens folkhögskola och Konstfack. Han bor numera i Stockholm, men ställde bland annat ut sina realistiska målningar där detaljer utelämnats (kan personerna till exempel ha hållit i en mobil...?)

Målning av Torbjörn Länk

Så här skriver Torbjörn själv om sitt sätt att måla:

”Jag fotograferar människor på gator och torg, i Stockholm och på resor runt om i världen. Fotografier som tjänar som skisser till målningarna. Måleriet ger en närvarokänsla som fotografiet saknar: volym, djup, penseldrag – spår av liv.

De gester, blickar och miner som människor visar ute bland andra fångar jag med kameran. Åtbörder som får en helt annan betydelse när de friläggs, sätts in i nya sammanhang och överförs till målningar.

Ett sätt att synliggöra eller mystifiera. Skärpa blicken för de små dramer som utspelar sig mitt i bland oss – om vi tar oss tid.”

Utställningen öppnar alltså på lördag 17 februari och pågår fram till den 19 mars.

Fler bilder från utställningen i Nora.

Mer läsning

Annons