Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åttor provade på gymnasielivet

Närmare 60 blivande niondeklassare nappade på erbjudandet att testa JN-gymnasiets utbildningar. I måndags startade de tre prova-på-dagarna.

Annons
Frisör för en dag. Enesa Muratovic fixar håret på Ailin Toma, båda från Vialundskolan. De testade hantverksprogrammet frisör.

När NA besökte skolan under tisdagen, var det olika programspecifika aktiviteter som stod på schemat. Förutom generell information på måndagen, hade eleverna fått välja vilket program de ville kolla in lite extra.

– Det verkade kul att laga mat och baka. Jag har inte bestämt vad jag vill bli så det är bra att få prova lite olika, säger Frida Jacobson från Kumlaby skola.

Hon och åtta andra elever som valt att testa restaurang- och livsmedelsprogrammet har fått äran att laga lunch till alla. Pizza och kycklingpasta blir det, och brownies till kaffet.

I grannsalen provar 13 elever frisörutbildningen.

– Jag har alltid varit intresserad av frisöryrket, och kommer nog välja det eller bild, säger Ebba Carlsson från Skogstorpsskolan.

Hon får håret tvättat av Stina Eklund, som koncentrerat lyssnar till råden från läraren och programansvariga Ulrica Gustafsson.

– Eleverna får både information om programstrukturen och får prova på praktiska saker, säger Ulrica.

Som NA tidigare rapporterat om, erbjöds en ferielön på totalt 500 kronor för dem som deltar med full närvaro.

– Det är bara en bonus, jag ville testa programmen, tycker Ebba Carlsson.

Mer läsning

Annons