Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avkoppling skapade en oas

Åtta timmars avkoppling om dagen har byggt den 1000 kvadratmeter stora oasen i villaområdet i Kumla. May och Ingemar Larssons trädgård är en uppvisning i färg och form.

Annons
May och Ingemar Larssons trädgård är vida berömd. De brukar ta emot busslaster med trädgårdsentusiaster från hela landet. Så arbetar de också flera timmar om dagen med att se till att alla växter är felfria.2Från början fanns här ett potatis- och jordgubbsland, men det har fått ge vika för en damm. 3Färgkombinationer och kontraster är Mays favoritområde när det gäller trädgårdsskötsel. En lysande gul clematis som ringlar in i alunroten tillhör en av de nya planteringarna. 4May gillar blad i olika nyanser och strukturer.5Färgsprakande växter fyller trädgårdens alla hörn.

Inte ett grässtrå ligger fel i den imponerande trädgården. May upplyser om att hon är ganska pedantisk, vilket inte kommer som en överraskning. Att sedan maken Ingemar tycker att det är det mest avkopplande som finns att ligga på knä och sköta gräskanter gör trädgårdens utseende ännu mer förståelig.

– Ja, det trodde man aldrig att det här skulle bli ett sådant intresse, säger Ingemar.

Blev helt omvända

När paret byggde sitt hus i slutet av 80-talet fanns ingen trädgård att tala om, och planen var att bara sätta ett par barrväxter. Sedan skulle det vara bra. Men de fick hjälp av trädgårdsentusiasten Josef Andersson som visade vad man kunde åstadkomma i en trädgård. Han tog med paret Larsson på en trädgårdsresa till Göteborg.

– Och då blev man helt omvänd och fick gröna fingrar direkt, säger May.

Sedan den dagen har det blivit otaliga trädgårds- och inspirationsresor, både i Sverige och utomlands. Och varje gång kommer det nya idéer om vad som kan göras hemma i den egna trädgården. Den senaste turen resulterade i att flera av tomtens stora buskar stammades upp för att göra plats åt ännu fler växter på marknivå och ge ett luftigare intryck.

Har aldrig räknat klart

Exakt hur många växter som finns i trädgården har May inte riktig koll på. Varje gång hon börjar räkna hittar hon något annat att göra i trädgården och glömmer av sig.

– Men det är nog i alla fall tusen olika. Det måste det vara, resonerar hon.

Varje dag är paret ute i trädgården.

– Jag kallar det friskvård, det är så skönt att vara här ute, säger May.

– När man sitter och kantar kan tankarna flyga långt. Det är väldigt avkopplande, tycker Ingemar.

Att resa ifrån sin skapelse är inte aktuellt, bara en kort utlandssemester på vintern då inget arbete ändå kan utföras.

–Men man längtar hem tills man kan börja arbeta med trädgården igen! säger May.

Mer läsning

Annons