Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslag på FP-motion för hemlösa

Det finns bättre sätt att garantera att människor har en bostad, än att enbart ge dem tak över huvudet för natten.

Annons

Det något krassa svaret har socialchefen Anneli Koivuniemi författat i ett motionssvar till FP-motionen om en Tak över huvudet-garanti till hjälp för den som är hemlös. Folkpartisten Christina Örnebjär ville där att Kumla skulle ta efter den garanti som redan finns i flera andra städer, och som ska motverka att personer står utan bostad.

Socialnämnden i Kumla anser dock att garantier av det slaget är en mycket tillfällig lösning, och därför inte aktuellt att införa i Kumla. Anneli Koivuniemi beskriver att Kumlas arbetssätt istället är att ändra personens situation i längden och att hjälpa till med själva anledningen till att problemet har uppstått.

Hon menar också att Kumla kommun inte har några större problem med hemlöshet och uteliggare. De personer som inte har egen bostad har ofta ändå boendet ordnat på olika sätt.

I lagens mening har även den som bor inneboende hos kompisar tak över huvudet, vilket då kan ses som en skälig levnadsnivå under en begränsad tid.

Situationen kring problem med bostad kan ha uppstått på olika vis, och socialförvaltningen arbetar då med olika biståndsinsatser, som till exempel jourlägenheter, boendestöd och andrahandskontrakt.

Mer läsning

Annons