Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslag på hbt-certifiering av äldreboenden

Socialförvaltningen vill hellre se en vidare värdighetsgaranti, än en särskild hbt-certifiering av Kumlas äldreboenden. Därför får Folkpartiet i Kumla avslag på sin motion om detta.

Annons

I dagarna blev den första vårdcentralen i Örebro hbt-certifierad, för att bättre kunna bemöta homosexuella, bisexuella och transpersoner. Certifikatet innebär att all personal fått en utbildning i fyra steg, under ledning av RFSL:s utbildare.

Folkpartiet i Kumla ville ha det samma för Kumlas äldreboenden. Det hade inneburit en utbildningsinsats för 220 kommunanställda.

Men motion har fått avslag. I socialnämnden pågår ett arbete med värdegrund, som utgår från socialstyrelsens rekommendationer ” Äldreomsorgens nationella värdegrund”. Mot slutet av året kommer även en värdighetsgaranti att presenteras, som innehåller respekt för individen oavsett till exempel kön, sexuell läggning, ålder och etnisk tillhörighet.

– Värdegrunden är basen för all vår verksamhet. En projektgrupp har arbetat sedan förra vintern med detta, säger socialchef Anneli Koivuniemi.

– Värdighetsgarantin presenteras mot slutet av det här året och handlar ännu mer konkret om hur vi bemöter personer, så där finns folkpartiets önskan i motionen redan med.

Mer läsning

Annons