Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banana split glas(s)klar favorit på Betanias café

En banana split är serverad. Och en till. Och en till. När glasscaféet i Åbytorp slår upp dörrarna är favoriterna givna.

Annons
Första anhalten. I dörren in till glasscaféet fyller man i en beställningslapp. David Jadeborn, Oscar Ellbén och Hannes Linné kryssar alla för Banana split och ger lappen till pastor Lars-Inge Larsson.

Glasscaféet i Betaniakyrkan börjar bli en sommartradition för många. I flera år har glass serverats åt tusentals besökare, en del från orten och andra som åkt dit särskilt för glassen.

Det blir mellan 200 och 300 glassar per kväll för personalen i köket och de arbetar snabbt och smidigt runt varandra. Sammanlagt är de runt tio som tar emot beställningar, lägger upp och serverar glassarna. Maria Hammar är glassansvarig.

–Det är ju banana spliten som säljer bäst, men Sötbomben som vi haft med sedan starten är också väldigt populär, berättar hon.

En nyhet för i år är Glass för livet, en glass med bland annat blåbärssmak där hälften av intäkterna går till Evangeliska frikyrkans projekt Ge för livet.

–En annan lite speciell glass är Betanias fruktkompott, berättar pastor Lars-Inge Larsson.

–Det är de i köket som tagit fram de olika sorterna. De experimenterar lite och kommer på nya glassar.

Att prova något nytt är dock ingenting för Oscar Ellbén, Hannes Linné och bröderna David och Simon Jadeborn. De tar banana split - som vanligt.

– Det är jättegott! säger de.

–Och så är det den största glassen som finns här, därför vill jag har den! tillägger David.

Killarna tillhör ett gäng på tio personer som denna kväll tagit sig Åbytorp från Kumla.

–Vi tänkte att istället för att fika hemma hos någon av oss kunde vi lika gärna åka hit och äta glass istället, säger Lena Andersson.

Det är många som tänkt likadant och det börjar fylla på vid borden, både inne i kyrkan och ute på gården. Vid ett av uteborden sitter Astrid och Annie Källå med Birger Klevestedt och Emma Wåhlberg. De brukar åka till glasscaféet ganska ofta.

–I början när de öppnade var jag här nästan varje onsdag och lördag, men nu hinner jag inte det, säger Birger.

–Man jag kommer hit så ofta jag kan. Det är trevligt folk och god glass jämnt.

I köket råder full koncentration och effektivitet. Maria Hammar sätter dit de sista dekorationerna på den glass Sofia Ottosson förberett, medan Helena Selin kontrollerar att beställningslapparna stämmer.
Astrid och Annie Kallå äter glass tillsammans med Birger Klevestedt på uteserveringen.

Mer läsning

Annons