Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Batteriberget i Kvarntorp borta

Nu är statens batteriberg i Kvarntorp slutligen borta. Sedan starten 1987 fram till 2008 har 1 730 ton uttjänta batterier tagits om hand av Sakab.

Annons

2003 blev regeringen klar med upphandlingen om hur batterierna ska tas om hand. Sedan dess har de forslats i etapper till en anläggning i Schweiz. Där har ett företag utvunnit kvicksilvret i batterierna.

Totalt har 1 500 ton alkaliska batterier och 230 ton kvicksilverbatterier upparbetats i Schweiz.

Där har 40 ton rent kvicksilver utvunnits och forslats tillbaka till Sakab. Där lagras det flytande kvicksilvret i stålflaskor.

– Det känns roligt att ha kunnat avsluta det uppdrag vi fått av staten. Det här är ett bra exempel hur man ska hantera de miljöfarliga batterierna, säger Sakabs vd Göran Eriksson.

För två veckor sedan fick Naturvårdsverkets slutrapporen från Sakab. I och med den kan verket nu börja sin upphandling av slutförvaringen. Det troliga är att kvicksilvret kommer att slutförvaras i tyska saltgruvor.

– Senast 2012 kommer allt kvicksilver från de statligt insamlade batterierna att vara borta från Sakab, siar Pär Ängerheim, som är handläggare på Naturvårdsverkets miljörättsavdelning.

Inte optimal

När det gäller de många transporterna av de miljöfarliga batterierna kors och tvärs genom Europa håller Pär Ängerheim med om att den hanteringen inte varit optimal.

– Det bästa hade naturligtvis varit att kvicksilvret gått direkt till slutförvaring från Schweiz. Men regeringen har hela tiden varit inställd på att slutförvara kvicksilvret i den svenska berggrunden. Till slut föll det på kostnaden som skulle bli 15 gånger dyrare, förklarar Ängeheim.

Slutförvaring

För Naturvårdsverket kvarstår nu att välja ett företag som kan ta hand om kvicksilvret samt fatta beslut om vilken form det ska slutförvaras i.

Sakab har tillsammans med en tysk samarbetspartner tagit fram en metod att omvandla kvicksilvret till en fast och stabil form – cinnober.

– Det är ett rött pulver som liknar den form kvicksilvret har när det bryts. Vi tycker att Sakabs försök verkar lovande, säger Pär Ängerheim.

Fotnot: Sedan 2008 är det producentens ansvar att samla in batterier.

Mer läsning

Annons