Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besökare glömdes bort på Kumlaanstalten

Kumlaanstalten har JO-anmälts av en intagen för att ha glömt bort en anhörig på besök.

Annons
Bortglömd. En anhörig till en intagen på Kumlaanstalten glömdes bort, och fick sitta inlåst i besöksrummet i två timmar innan misstaget uppdagades. Arkivfoto: Sofie Isaksson

Det var vid ett inbokat besök den 26 september förra året som anstaltens personal glömde bort den intagnes anhörig i ett besöksrum.

Misstaget uppdagades först efter nära två timmar då den anhörige ringde från besöksrummet för att höra varför den intagne aldrig dök upp.

I vanliga fall registreras besökarna och visas sedan till besöksrummet där en indikationslampa tänds. När besökaren är i rummet noteras det på en lista och därefter ringer personalen till avdelningen där den intagne finns. Det samtalet ska också noteras på listan.

Men det var här det klickade.

På grund av att den aktuelle vårdaren fick hjälpa till vid en visitation, blev besökaren aldrig noterad på besökslistan. När personalen på den intagnes avdelning ringde och frågade om besökaren kommit fanns det ingen notering om det.

Lampan till besöksrummet där besökaren satt och väntade var tänd och därför utgick personalen ifrån att ett besök pågick.

När misstaget uppdagats fick den intagne och besökaren en ursäkt samt erbjöds förlängd besökstid.

Anstaltsledningen beklagar misstaget som berodde på den mänskliga faktorn.

Mer läsning

Annons