Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingar på JN-gymnasiet

 En enig gymnasienämnd fattade i tisdags beslut om nedskärningar på John Norlandergymnasiet. Besparingarna är på 5,6 miljoner kronor.

Annons

NA skrev i förra veckan att sju personer kan bli uppsagda eller omförflyttade då John Norlandergymnasiet minskar sin verksamhet. Minskningen berör även ledning- och administration, som nämnden nu beslutat ska minska sina kostnader med 25 procent.

– Hur detta ska gå till ska förvaltningen presentera för oss politiker i september, säger Stefan Svensson (S) ordförande i gymnasienämnden.

En sak som det tagits beslut om redan nu är att den rektor som är på gång att tillsättas efter tjänstlediga rektorn Ted Rylander, får ett förordnande endast fram till nyår. Detta för att nämnden ska kunna ha ryggen fri för andra lösningar på rektorsskapet efter nyår.

Till det som det också nu besluts om hör en överföring av lokaler till en så kallad lokalpool i Kommunfastigheters regi.

– Många av våra lokaler som vi har i dag står outnyttjade, eftersom vi har lokaler dimensionerade för 300 elever men endast omkring 190 elever, säger Stefan Svensson.

Att säga upp kontrakt på lokaler ger ingen lösning på gymnasiets akuta ekonomiska bekymmer, eftersom kontrakten ofta löper många år framåt. Därför finns nu ett uppdrag att i stället undersöka om det finns andra kommunala verksamheter i behov av mer plats.

Någon flytt av frisörprogrammet ut till Kvarntorp, som först fanns med i planerna, blir det inte.

– Förslaget kom från frisöreleverna själva, men när de funderat ett varv till ville de vara kvar i centrala Kumla, säger Stefan Svensson.

Trots den tunga situationen för gymnasiet, finns enligt Stefan Svensson ett bra driv framåt både hos politiker och personal.

– Vi ska ha ett extrainsatt möte den 18 juni där vi fokuserar på att tala om gymnasiet framtid.

Mer läsning

Annons