Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikelse efterbeslut om ridskola

Besvikelsen är stor inom Kumla ridklubb efter beskedet om att en utomstående entreprenör drar i gång kommunal ridskoleverksamhet i Sickelsta.

Annons

Kumla ridklubb har länge varit inblandade i frågan om ett kommunalt ridhus. Nu upplever klubben att de blivit överkörda.

– De har aldrig nämnt den här alternativet för oss. De har bara sagt att det ska byggas ett ridhus som ska hyras ut, men nu lejer man ut verksamheten på helt andra premisser, säger klubbens vice ordförande Jonas Nytorp.

Tillhör fastighetschef

Han opponerar sig även mot att verksamheten förläggs på en gård som tillhör kommunens fastighetschef, Jan Öholm.

– Man undrar ju om det här verkligen gått rätt till. Borde det inte ha gått till upphandling?

Thage Arvidsson, vd för kommunägda Kumla Fastigheter och den som hållt i förhandlingarna, är på semester och är därför inte anträffbar för att svara på frågan om huruvida ridskoleverksamheten borde hanterats genom offentlig upphandling.

Lätt att tolka olika

– Jag har inte varit med i samtalen, men man kan säga så här, att lagen om offentlig upphandling är skriven så öppen att det går att tolka på olika sätt, därför brukar det alltid vara jurister inblandade för att avgöra från fall till fall, säger i stället Jan Öholm.

– Direktupphandling kan man ta till till exempel när det inte finns tillräckligt med tid.

Öholm menar att eftersom det var bråttom att få till ett beslut för att starta upp verksamheten redan till höstterminen, kan detta kvalificera ärendet som en direktupphandling.

”Högst tillfälligt”

– Sedan får man inte glömma att det här är en högst tillfällig lösning som inte på något sätt är något annat än en övergångsgrej. Ridhuset ska fortfarande byggas som det var tänkt från början, säger Öholm som även påpekar att de förslag som diskuterats i förhandlingarna mellan kommunen och Kumla ridklubb inte heller gått ut till offentlig upphandling.

– Då ska man efter att ett beslut fattats om hur man ska bedriva verksamheten även ge andra möjlighet att lägga anbud. Och då finns ju risken att någon annan får det.

Jonas Nytorp uttrycker också oro över att det ridhus som finns i Sickelsta inte håller tillräckligt hög standard.

– Som jag ser det måste det byggas om för att fungera bra. Och då ställer man sig ju frågan om de pengar man får från kommunen ska bekosta det?

Enligt Jan Öholm är ridhuset i Sickelsta godkänt av länsstyrelsen och är inte i behov av någon ombyggnad.

–Det har fungerat i tio år. Det skulle vara skillnad om det skulle in 500 personer, men nu pratar vi om åtta.

Endast lektioner

Kommunens ekonomichef Johan Hultgren verifierar att de 400 000 kronor som getts till ridskoleverksamheten inte kommer att gå till något annat än subventionering av lektionskostnader.

Ridskoleverksamheten

Kumla kommun har avsatt 1,5 miljoner kronor till bygget av ett ridhus som ska uppföras i Sörby utanför Kumla.

Kumla ridklubb har diskuterat med kommunen om och i så fall hur de ska bedriva verksamheten i ridhuset.

Bygget av ridhuset dröjer och därför har en extern entreprenör accepterat att bedriva ridskoleverksamhet åt kommunen fram tills dess att det nya ridhuset kan tas i bruk. Verksamheten blir förlagd i det redan existerande ridhuset på Sickelsta gård. Kontraktet sträcker sig dock som längst till hösten 2013.

400 000 kronor av de budgeterade 1,5 miljonerna kommer att läggas på den nya lösningen som ännu inte är klubbad. Ärendet tas upp i fullmäktige i september.

Mer läsning

Annons